Плевнелиев успя да отмени новите правила за веригите

Нели Чолашка 11 юли 2014 в 10:18 12058 18

Хипермаркет

Президентът Росен Плевнелиев успя да свали новите текстове от Закона за защита на конкуренцията, с които трябваше да се въведе по-строг контрол върху дейността на веригите за хранителни стоки.

За преодоляването на ветото бяха необходими 121 гласа, а БСП и ДПС успяха да мобилизират 98 депутати.

Преди гласуването от трибуната се изказваха само депутати от БСП - Румен Гечев, Корнелия Нинова, Спас Панчев и влезлият на мястото на Сергей Станишев - Емил Георгиев.

Повечето от тях обвиниха президента Росен Плевнелиев, че е загрижен за печалбата на търговците, а не за българските производители.

"Нас, господин президент, не ни интересуват печалбите на търговците, а да защитим интереса на българските производител", обяви Нинова.

Новият депутат Георгиев обвини Плевнелиев, че е внесъл "непочтенно вето спрямо българския народ".

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта, а после и при гласуването му в икономическата комисия представители на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

Основните мотиви на Плевнелиев за наложеното вето са, че не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпване на храните неминуемо ще засегне крайните потребители, смята той.

Плевнелиев смята, че е недопустимо да не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери.

По правилник това гласуване се води първо четене на проектозакона и Алиосман Имамов от ДПС предложи до 3 дни да бъдат внесени предложения за второ четене на законопроекта.

От ГЕРБ обаче предупредиха , че няма да влязат в пленарна зала, ако там се вкарват проекти, за които няма консенсус. От самото начало хората на Бойко Борисов са против предложените от БСП промени в Закона за защита на конкуренция.

В кулоарите на парламента Делян Добрев уточни, че ГЕРБ ще внесат предложение за промени в този закон и ако те бъдат приети, групата ще влезе в пленарна зала за гласуването на законопроекта на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!