Плевнелиев успя да отмени новите правила за веригите

Нели Чолашка Последна промяна на 11 юли 2014 в 10:18 11427 18

Президентът Росен Плевнелиев успя да свали новите текстове от Закона за защита на конкуренцията, с които трябваше да се въведе по-строг контрол върху дейността на веригите за хранителни стоки.

За преодоляването на ветото бяха необходими 121 гласа, а БСП и ДПС успяха да мобилизират 98 депутати.

Преди гласуването от трибуната се изказваха само депутати от БСП - Румен Гечев, Корнелия Нинова, Спас Панчев и влезлият на мястото на Сергей Станишев - Емил Георгиев.

Повечето от тях обвиниха президента Росен Плевнелиев, че е загрижен за печалбата на търговците, а не за българските производители.

"Нас, господин президент, не ни интересуват печалбите на търговците, а да защитим интереса на българските производител", обяви Нинова.

Новият депутат Георгиев обвини Плевнелиев, че е внесъл "непочтенно вето спрямо българския народ".

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските вериги вече няма да се разрешава да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта, а после и при гласуването му в икономическата комисия представители на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

Основните мотиви на Плевнелиев за наложеното вето са, че не е оценено какво ще е въздействието на правната уредба върху потребителите. Няма яснота дали новите разпоредби ще предизвикат покачване на цените на хранителните стоки. Възможното поскъпване на храните неминуемо ще засегне крайните потребители, смята той.

Плевнелиев смята, че е недопустимо да не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери.

По правилник това гласуване се води първо четене на проектозакона и Алиосман Имамов от ДПС предложи до 3 дни да бъдат внесени предложения за второ четене на законопроекта.

От ГЕРБ обаче предупредиха , че няма да влязат в пленарна зала, ако там се вкарват проекти, за които няма консенсус. От самото начало хората на Бойко Борисов са против предложените от БСП промени в Закона за защита на конкуренция.

В кулоарите на парламента Делян Добрев уточни, че ГЕРБ ще внесат предложение за промени в този закон и ако те бъдат приети, групата ще влезе в пленарна зала за гласуването на законопроекта на второ четене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.07 2014 в 08:16

хубава е статията, но все пак не е зле журналистите ви да преминат един опреснителен курс по български език:
... че е внесъл "непочтенно вето спрямо българския народ".
да, даже тук в коментара спелчекът го подчерта - значи нямат оправдание, а именно:

непочтеНо - с едно н

правилото е: когато прил. завършва на -нен, имаме двойно нн (временен - временно); когато завършва на -ен, едно н (почтен - почтено)

Тези неща мисля че се учат в 4-ти клас, или поне по мое време беше така...

11.07 2014 в 21:30

Повечето от коментиралите изобщо не вдяват за какво става дума в този закон :( Няма да купувам боклуци, само защото ги произвели българи. Че и привилегировано им ги сложили на специални витрини. Какво стана с българската верига, която щяха да правят? Кто с амного ербап, да си я направят веригата - с евтини и качествени храни. Да, ама не! Бизнес с мързел и шмекерии не се прави!

11.07 2014 в 17:47

Хахах БСП и ДПС се хванаха за масата. Евала на президента, втори мандат сигурен!

11.07 2014 в 17:35

Офшорлиев пак е попълнил сметката.

11.07 2014 в 17:00

Не вярвам някой да може да оцени въздействието на закона върху крайните цени, наред с останалите фактори, но със сигурност е ясно какво е въздействието от тайните срещи на Плевнелиев с корпоративни мениджъри из хотелските стаи в Европа - убиване на българското прозиводство, картелиране на търговците, тотално заробване на българите. В резултат лятната резиденция на Плевнелиев най-вероятно ще се премести от слънчевата Гърция на още по-слънчевата Ривиера за сметка не само на " най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери", а на всички българи.

11.07 2014 в 15:50

Ники14:45 11 юли 201412
Колко български производители са останали, че да се обеднеят, че и успешно да противодействат на световни вериги. Успешно могат да го направят само производители от други страни, в които не само, че има подобни закони, но и голяма част от производителите се ползват със значителни субсидии. При нас големите търговски вериги просто само ще подритват местните производители, защото могат да го правят. Защото президента е твърдо на тяхна страна...
Или не..! Простете моята грешка президента е просто невероятно загрижен, защото "не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите и особено на тези от най-уязвимите групи – социално слаби, безработни и пенсионери."

11.07 2014 в 14:45

Големите вериги дори да са в картел, пак не могат да установят монопол, понеже държат заедно 1/3 от пазара. Ако на някой не му харесват условията там, да продава другаде. Има много по-малки вериги на кооперативен принцип, които също имат свои марки и са популярни по по-малките населени места. А производителите, ако искат наистина да са успешни, ще трябва да се обединяват - така хем ще си намалят разходите, хем ще увеличат обема на продукцията си и тогава въпросните вериги ще им продават продуктите не само тука, но и в чужбина.

11.07 2014 в 13:29

Ако в една държава:
1. Природните богатства, естествените монополи като електроснабдяване и водоснабдяване са собственост на чужденци - коренното население живее в бедност.
2. Банките са чужда собственост - коренното население живее в жестока бедност.
3. Търговията на дребно е в ръцете на чужденци - коренното население е обречено никога да не се измъкне от бедността.

Къде сме ние?
Какво направи Прецедента?

11.07 2014 в 11:58

до ХХХ .

Ама верно!

11.07 2014 в 11:44

Яко ги плющите плюсовете и минусите в подкрепа на монополите offnews.
Ама какво съм взел да се възмущавам, "Който плаща, поръчва музиката".
P.S. Сигурно имате поне няколко хрантутника само плюсчета и минусчета да цъкта!?