Все по-ясно е: Магистрала Струма се мести и ще се забави с години

OFFNews 03 май 2018 в 10:41 17462 2

Снимка бТВ

Промяната на трасето на магистрала Струма е все по-вероятна, а това означава забавяне с години на пускането на и без друго забатачения аутобан от столицата към плажовете на Халкидики.

След едномесечно мълчание община Благоевград излезе с официална позиция в защита на древното селище, открито край града при изкопни работи за строителството на магистралата, а хората от югозападния областен център настояват за референдум по темата, съобщи бТВ.

Чисто новият асфалт на практика стигна до изключително богати археологически открития, сред които е и непокътната гробница от римско време.

Още преди месец стана ясно, че това са останките от Скаптопара – предшественикът на Благоевград. Първоначално бяха намерени останки от църква, баня и непокътната гробница. Местни хора организираха подписка в защита на находките, които попадат в трасето на бъдещата магистрала. Община Благоевград дълго пази мълчание. Хората поискаха референдум. И протестираха.

В навечерието на поредния протест кметът на Благоевград Атанас Камбитов излезе с официална позиция:

„Община Благоевград застава изцяло зад идеята за запазване на археологическите находки в автентичния им вид”.

Очаква се комисия от специалисти да посети обекта и да изрази становището си дали той ще бъде реставриран на място или най-ценните находки ще бъдат преместени, а останалото – покрито с асфалт.

На 11 май пък ще има извънредна сесия с искане за референдум, в който местните да изразят позицията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

03.05 2018 в 16:28

Първо беха прилепи и гущери, сега археологически находки, утре не знам кво си, бахти смешната държава....

Чудя се на околовръстното в София кво има след оня чичак с картофите и футболната топка надолу към Пд та още го мотат...