Магистрала Струма може да се забави с 2 години, заради уникалната римска гробница

OFFNews 29 април 2018 в 18:37 24478 1

Сформирана е експертна група, която предстои да вземе решение по казуса с разкритото древно селище при разкопките по трасето на автомагистрала „Струма" край благоевградското село Покровник. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещението си в Благоевград, където връчи наградите за отборно класиране в автомобилно състезание.

В никакъв случай не искаме да сблъскаме двата интереса – бързото и скоростно строителство на магистралата с консервирането, експонирането и социализирането на ценните находки от античния римски град, категоричен бе регионалният министър.

Той добави, че затова е осигурен финансов ресурс в размер на малко над 8 млн. за археологически проучвания по протежението на участъците Благоевград – Крупник и Кресна – Сандански на АМ „Струма".

Проучванията вървят изключително добре и са в график. Над 150 човека работят на терен, като 31 от тях са членовете на археологическия екип, информира министърът. Той съобщи, че поддържа постоянна връзка с министъра на културата Боил Банов, тъй като експертите ще преценят какво следва да бъде направено.

„Аз като обикновен човек и неексперт по темата е нормално да се вслушвам в гласа на експертите", категоричен бе Николай Нанков.

Той подчерта, че ще се съобрази с мнението на академичната общност. Ще се доверя изцяло на мнението, както на директора на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките – доц. д-р Людмил Вагалински, така и на това на останалите експерти, подчерта министърът.

Регионалният министър коментира, че при проучването в района на с. Покровник са открити две римски гробници. Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората се намират в Регионалния исторически музей в Благоевград за консервация. Според изискванията, още през миналата седмица е сформирана експертна група в Министерството на културата, която ще продължи работата си и през следващата седмица.

Хубаво е, че при строенето на магистрали се откриват такива ценни находки, каза още регионалният министър. Едва ли щяхме да попаднем на нещо подобно, ако я нямаше магистрала „Струма", заяви той и подчерта, по тази причина при строителството на магистрали се залагат такива големи бюджети, за да може историята и културата да бъде експонирана.

Министър Нанков съобщи, че ще посети мястото на археологическите разкопки и че ще направи второ посещение, заедно с министър Боил Банов, след като експертната група вземе решение за обекта. След като експертите се произнесат по темата, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е готово да осигури финансов ресурс, независимо дали решението ще бъде за консервация, социализация или изместване на трасето на магистралата, въпреки че подобен вариант би отложил срока за изпълнение на трасето с две години, коментира още регионалният министър.

Той бе категоричен, че проблемът с трафика през Кресненското дефиле и с останалите натоварени участъци в областта ще съществува докато магистрала „Струма" не бъде завършена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews