Властта се похвали, а Цацаров я подкрепи - контрабанда има, но е рекордно ниска

OFFNews 05 февруари 2018 в 11:09 5843 0

Властта се похвали, а Цацаров я подкрепи - контрабанда има, но е рекордно ниска

Властта отчете рекорден спад на контрабандата на цигари. В момента тя е 6 процента, показва проучване, което беше представено в присъствието на премиера Бойко Борисов, министрите Владислав Горанов и Валентин Радев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Борисов постави знак за равенство между спада в контрабандата и корупцията:

Как може България да е на 6% и кой от къде се яви пита има ли борба с корупцията - има, ето я.

Според Борисов, цитираното проучване е "най-точното", като "във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол“.

Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултатът от борбата с контрабандата на практика“, каза още той, цитиран от "Фокус".

Според него приходите в бюджета от горива за януари бележат 12% ръст. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев отчете, че през 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн. Капацитетът на МВР в тази посока се засилвал, като през 2017 година са проведени 43 специализирани тематични операции, извършени са 1154 проверки. Според Радев предотвратените щети са за над 16 млн. лв.

"Така работи държавата - регулярно, методично и резултатно“, заяви вътрешният министър.

Резултатите бяха потвърдени и от главния прокурор. Според него обаче "тези нива не бива да ни успокояват", защото има места, на които се отчитат много високи нива.

„Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания. Така или иначе усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. Това е само един от аспектите на нашата работа", коментира той, цитиран от "Фокус".  

В същото време финансовият министър Владислав Горанов припомни, че в тригодишната фискална рамка до 2021 година не се планира увеличение на акцизите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови