След като се вдигна шум: МВР поиска турския доклад за Булгартабак

OFFNews 05 декември 2017 в 16:29 13683 2

След като се вдигна шум: МВР поиска турския доклад за Булгартабак

Близо 20 дни, след като стана ясно, че турските служби говорят за контрабанда на цигари, в която е замесена българската компания "Булгартабак", МВР е поискало доклада.

Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров каза във вторник, че вътрешният министър Валентин Радев е изискал документа по линия на Интерпол. 

"Министър Радев го е изискал чрез съответната дирекция на министерството, защото това е установеният ред от Интерпол", обясни Цацаров. 

След първоначално появилите се публикации по темата държавните власти не реагираха. На брифинг миналата седмица вътрешният министър опита да отклони темата, обяснявайки, че не е чел доклада. Въпреки това той беше убеден, че в него не се говори за "Булгартабак". 

"При мен го няма доклада. Доколкото знам, там никъде не се споменава "Булгартабак", вие що говорите за "Булгартабак", не знам. Но като дойде докладът, ще го видим", обясни тогава министърът, като допълни, че документът е изпратен в прокуратурата за мнение. Както се оказва, това изобщо не се е случило, защото прокуратурата не разполага с доклада.

Във вторник Цацаров обясни, че до официалното изискване на документа се стигнало след кореспонденция между МВР и Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Главният секретар на МВР Младен Маринов също смята, че в доклада не се споменава нищо за българското дружество и връзката му с контрабандата на цигари. Оказа се, че той също не е виждал доклада:

Докладът, който знам, е годишен доклад на турските служби, който е депозиран в Интерпол, но в този доклад не се споменава името на "Булгартабак".

През ноември стана ясно, че турските власти са пратили в Интерпол доклад, в който се говори за контрабанда на цигари от марките на "Булгартабак". 

Изготвеният доклад за продукти на опериращата в България компания "Булгартабак", станали обект на контрабанда в нашата страна, е изпратен на генералния секретар на международната полицейска организация (Интерпол), се посочва в съобщение от турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM).

Според статистиката основният дял на конфискуваните контрабандни цигари са с произход България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства. Пътят на цигарите минавал през летищната зона за свободна търговия Jebel Ali в Дубай през пристанището Bandar Abbas в Иран и по земя през турската граница с Ирак, Сирия и Иран. В случаите със задържани в Турция цигари не е ясно коя е крайната точка, за която са били предназначени.

Турските служби съобщават и за случаи на конфискувани автомобили втора употреба с произход България и Грузия, които били предназначени за внос в Сирия, като за целта са използвани фалшифицирани документи. 

По този повод от "Движение Да, България!" внесоха в парламента искане за съставяне на анкетна комисия, която да провери информацията. От партията искат президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!