Великобритания отчете рекорден икономически спад през 2020

OFFNews 12 февруари 2021 в 12:30 1917 0

Снимка wikimedia

Британската икономика се е свила с рекордните 9.9 % през 2020 г., като най-вероятната причина за това е пандемията от коронавирус, сочат данни на Национална статистическа служба на Великобритания, предаде Би Би Си. 

Страната обаче е избегнала връщане към рецесия през последното тримесечие на миналата година, става ясно още от тях. 

През декември икономиката на Великобритания нарасна с 1,2 %, след като през ноември претърпя свиване от 2,3 %. Това се дължи на облекчаването на част от противоепидемичните мерки в страната. Спрямо февруари, м.г, преди началото на пандемията, БВП се е свил с 6.3 %. 

Bank of England прогнозира спад от 4 процента за първите три месеца на тази година заради новия локдаун и Брекзит. Според централната банка нивото на икономиката ще се върне на равнището си от преди пандемията чак през 2022 г., при условие, че ваксинационните кампании вървят по план. 

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак коментира: 

"Днешните данни показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на пандемията, която се усеща от страните по целия свят."

БВП на страната беше измерен за първи път след Втората световна война. Оттогава икономиката не е отчитала спад под 4.1 пункта за период от 1 година. Според статистики на Bank of England това е най-голямото свиване от 1709 г. насам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews