В следващите седмици ще има нова мярка в подкрепа на бизнесите, които не работят

OFFNews 01 ноември 2020 в 11:29 3830 0

В следващите 2 до 3 седмици ще има разработена нова мярка в подкрепа на бизнесите. С нея ще има възможност да се плаща директно на работниците и служителите със затворени бизнеси. Това съобщи министърът на труда и социалното развитие Деница Сачева пред БНТ. 

Тази мярка се разработва и консултира с Европейската комисия. Ще бъде и консултирана със социалните партньори. 

"Това, което ние правим в момента, е да разработваме мерки заедно с колегите от ОП "Развитие на човешките ресурси". Имаме готовност за всички бизнеси, не само за заведенията, да предложим в рамките на следващите 2 до 3 седмици нова мярка, която да бъде с възможност да се плаща директно на работниците и служителите в затворени бизнеси. С нея ще се плаща два пъти минималното обезщетение за безработица на ден - т.е. 24 лева на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнеса", заяви Сачева.  

Тя обясни, че държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

В момента всички държави укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает в на първа линия, категорична е Сачева. 

"Само през ОП "Развитие на човешките ресурси", която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лева са отделени за тези 1000 лева, които се дават на първа линия, а предстои да дадем и още 40 млн. лева. 145 млн. лева почти са отделени пък от оперативната програма в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за техника и апаратура. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари", каза още социалният министър.

Според Сачева Бюджет 2021 е балансиран, като средствата са разумно разпределени по отделните пера, с нисък дефицит.

"Бюджет с дефицит, но той е малък, на фона на останалите европейски държави. И все пак ние сме втори по най-нисък дефицит след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние все още не сме достигнали двуцифрените числа на дефицит и дългове, които имат много други държави, включително и безработицата все още се движим доста добре. В момента правим много разумни крачки и в никакъв случай не може да се каже, че разхищаваме пари, хвърляме пари или правим нещо, което е неразумно. Виждате, че бюджета се опитва да бъде балансиран, като разбира се, дава превес именно на инвестициите в семействата и домакинствата", добави тя. 

Какво популистко или предизборно виждате в това, че са отделени почти 73 млн. лева за семействата, чиито деца ще учат дистанционно и имат ниски доходи. Какво има, в това да се направят универсални детски надбавки, тогава, когато във всяко семейство има нужда от допълнителни пари, за да отглежда децата си, коментира Сачева.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!