Убеждаваме „Уестингхаус“ да участва с 49% в VII блок на АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 16:19 4780 7

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Убеждаваме американската компания „Уестингхаус“ да поеме 49% от разходите за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Искаме проектът „Уестингхаус“ да се яви като стратегически инвеститор, който да участва в проекта за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ със свеж финансов ресурс и да не излиза от него възможно най-дълго, подчерта Петкова.

Сред основните ни искания е да не се налага държавна гаранция и финансирането да не бъде за сметка на дълга и дефицита на страната ни, подчерта Петкова.

По думите й от „Уестингхаус“ вече са запознати исканията на България и скоро се очаква техния отговор.

Решението за бъде подписано акционерното споразумение с „Уестингхаус“ е взето в последните дни на предишното правителство, но с условието, че то трябва да бъде потвърдено от настоящите управляващи.

Крайният срок за потвърждението е 31 март и дотогава продължаваме разговорите с американската компания.

Помолихме „Уестингхаус“ участието им да е с дял от 49% със съответното финансиране, обясни министърът, като не посочи откъде ще дойде финансирането за дяла на страната ни от 51% в този случай.

Нека да изчакаме и да видим как ще се развият преговорите с „Уестингхаус“, посочи Теменужка Петкова.

Енергийният министър каза още, че вече е проведена първата среща с американския енергиен експерт, чието идване в България беше обявено по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери.

По думите на Петкова срещата с експерта е била опознавателна и не са били дискутирани никакви конкретни теми.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2015 в 11:36

Такава голяма глупост не очаквах от управляващите.Уви, държавата си търси собсвеник.Сега когато има революция ш енергийния сектор,говоря за e-cat.Да влагаме милиони в остаряла технология е равносилно на предателство.

26.03 2015 в 22:29

Всички АЕЦ, да се закрият! Знаете защо. Ако не знаете запознайте се.

26.03 2015 в 17:31

Нема Хамериканци, нема Руснаци !!!

При такива обекти всички крадът и то и с гъзъ си .

Примери бол.

Костовите Хамерикански Марици, Догановия Европейски Цанков камък, Руския Паток и т.н. и т.н.

Избора е между Сцила и Харибда.

26.03 2015 в 17:31

Уестингхаус не е инвеститор, а изпълнител. Освен това, също като Сименс, отдавна нищо не произвеждат, а са търговска фирма, която печели поръчки заради държавата зад гърба си, а после друг върши работата срещу по-малка част от парите. В случая, това е Тошиба. Бързо забравихме Фукушима, обаче там много неща излязоха наяве. Американците, немците и японците отдавна не са това, за което много хора по инерция ги смятат.

Пък това, че в "цивилизованите" държави не се раздавали пликове или се лежало по затворите са приказки за наивници. В световен план, една от най-корумпираните фирми е точно Сименс, ама тези неща не са за ростолюдието.

26.03 2015 в 17:22

До 2:

За съжаление не съм на възраст до 6 години и приказки не ми се слушат:)

26.03 2015 в 17:18

Сото в щатите и други някои други цивилизовани държави за взимане и даване на пликове извън граница, се лежи в затвора за много дълго. Разбирам, че не си в час с реалностите извън Русия, затуй ни спестявай бисерите си.

26.03 2015 в 16:59

"Енергийният министър каза още, че вече е проведена първата среща с американския енергиен експерт, чието идване в България беше обявено по време на посещението на американския държавен секретар Джон Кери.

По думите на Петкова срещата с експерта е била опознавателна и не са били дискутирани никакви конкретни теми."

Ахахахахахахахахахахах,тоя "експерт" е идвал за опознавателни банкети плюс дебел запечатан плик.