Продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” приоритет в енергетиката

OFFNews 08 ноември 2014 в 13:04 4893 5

Теменужка Петкова

Приоритет на правителството ще бъде продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Това каза в предаването „На светло” по Нова телевизия новоизбраният енергиен министър Теменужка Петкова.

„Осъзнавам голямата отговорност, която стои пред мен. Наясно съм и с рисковете, които евентуално могат да възникнат, но ситуацията в енергетиката е толкова трудна и тежка, че когато получих предложението за поста от Бойко Борисов, счетох за свой дълг да дам това, което мога. Знаейки каква е системата в енергетиката, имам волята да предприема определени действия и реформи, които да ни позволят да излезем от този омагьосан кръг”, заяви Петкова.

По думите й, като начало в мандата си ще стартира ревизия в енергетиката, така че да се види какво е реалното състояние на сектора.

„Трябва да се види как се формулират и акумулират разходите в енергетиката, които всички ние плащаме. Енергетиката се нуждае наистина от бързи и ефективни действия, които да я извадят от тази ситуация. ДЕКВР е независим орган, но това което трябва да се направи е да се промени начина на избор на председателя и членовете на комисията. Когато става дума за цената на тока, пак трябва да се върна към ДЕКВР, тъй като тя е органът, който определя тази цена”, обясни Петкова.

Тя уточни, че ще се обсъди въпросът за законодателни промени. „По отношение на „Южен поток”, нещата стоят така: „Южен поток” да, но само при спазване на европейското законодателство и изисквания. Другото важно е новите енергийни проекти, които предстои да бъдат стартирани, да не се стартират на всяка цена, а едва след като се докаже по безспорен начин тяхната икономическа ефективност”, каза още Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!