Продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” приоритет в енергетиката

OFFNews Последна промяна на 08 ноември 2014 в 13:04 4332 5

Теменужка Петкова

Приоритет на правителството ще бъде продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Това каза в предаването „На светло” по Нова телевизия новоизбраният енергиен министър Теменужка Петкова.

„Осъзнавам голямата отговорност, която стои пред мен. Наясно съм и с рисковете, които евентуално могат да възникнат, но ситуацията в енергетиката е толкова трудна и тежка, че когато получих предложението за поста от Бойко Борисов, счетох за свой дълг да дам това, което мога. Знаейки каква е системата в енергетиката, имам волята да предприема определени действия и реформи, които да ни позволят да излезем от този омагьосан кръг”, заяви Петкова.

По думите й, като начало в мандата си ще стартира ревизия в енергетиката, така че да се види какво е реалното състояние на сектора.

„Трябва да се види как се формулират и акумулират разходите в енергетиката, които всички ние плащаме. Енергетиката се нуждае наистина от бързи и ефективни действия, които да я извадят от тази ситуация. ДЕКВР е независим орган, но това което трябва да се направи е да се промени начина на избор на председателя и членовете на комисията. Когато става дума за цената на тока, пак трябва да се върна към ДЕКВР, тъй като тя е органът, който определя тази цена”, обясни Петкова.

Тя уточни, че ще се обсъди въпросът за законодателни промени. „По отношение на „Южен поток”, нещата стоят така: „Южен поток” да, но само при спазване на европейското законодателство и изисквания. Другото важно е новите енергийни проекти, които предстои да бъдат стартирани, да не се стартират на всяка цена, а едва след като се докаже по безспорен начин тяхната икономическа ефективност”, каза още Теменужка Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.11 2014 в 17:48

Цитат: "Другото важно е новите енергийни проекти, които предстои да бъдат стартирани, да не се стартират на всяка цена, а едва след като се докаже по безспорен начин тяхната икономическа ефективност"

Теменужке, а къде е анализът за икономическа ефективност на прословутата енергийна ефективност и саниране? Знаеш ли, че ще се налеят над десет милиарда лева, а хората ще плащат по-високи сметки, защото прескъпия ток на ВЕИ и американските ТЕЦове го изкупуваме задължително, а намаляването на потреблението ще доведе до фалит на българските АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2, които дават суперниска цена на тока. Така усреднената цена на тока ще се увеличи три пъти и хората ще плащат още по-високи сметки от сега, въпреки, че сме хвърлили 10 милиарда лв за саниране. Или резултатите:
1. Хвърляне в пропастта на 10 милиарда лв (Е, част от тях ще отидат в офшорните сметки на Kомисионера на републиката)
2. Хората ще плащат много по-големи сметки за ток
3. Фалит на АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ МИ2, което ще доведе до няколко процента намаление на БВП, хиляди безработни, които досега са давали данъци и осигуровки на държавата, а сега държавата трябва да ги храни.

09.11 2014 в 00:17

какви ти 5 и 6 ти. мигрената/снаха политбюро/ е при вас. ще ги закрие. а как ще им продължите живота?без разрешението на главния конструктор????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! да ги ритаме още!!!!!!!!!!! каква малка и красива природа и какъв боклук е родила .купе и вербуван!!!!!!!!!!!!!!!!!!

08.11 2014 в 15:10

"Приоритет на правителството ще бъде продължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй...”

А трети и четвърти ги забравихте (загробихте)?

08.11 2014 в 14:25

На първо място трябва веднага да се разбие модела Ковачки - Христозов, защото и в момента чрез хората, които си назначиха последната година и половина, диктуват какво се случва в енергетиката.
Като за Христозов да се провери какъв достъп е имал до класифицирана информация и кой му го осигури при положение, че е осъждан.

08.11 2014 в 14:24

Тая ми изглежда мега продажна дано ми докаже, че греша. Съмнявам се все пак