Quantcast

Трайчо Трайков: Намаляването на цената на тока няма икономическа логика

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2013 в 16:07 3894 2

Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС, архив
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС, архив

Намаляването на цената на тока от началото на следващата година не е основана на икономически реалности, нито на социална логика, защото тези, които консумират повече ток, ще се възползват повече от поевтиняването.

Това коментира пред журналисти бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Той коментира, че тази година се натрупва дефицит, който е от порядъка на 500 млн. лв. и сега ще стане по-голям. Когато дефицитите се формират от държавните компании те трябва да бъдат компенсирани от бюджета. Т.е. по-евтиният ток означава повече пари от нашите данъци, за да субсидираме цената на енергията, добави бившият министър по повод обсъждането на цената на тока в ДКЕВР.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.12 2013 в 00:39

Хах, бахти дезинформацията....Имах по-добро мнение за Трайков, но....Трябва по-внимателно да се прочете решението на ДКЕВР и да се потърси отговор на въпроса "Кой има полза от това?".Който го направи ще види, че големия печеливш от намалението е НЕК.Това е единстения участник в пазара на ел. енергия, чиито цени се вдигат.Ха сега познайте защо.

27.12 2013 в 19:54

"Веднага след като бяха приватизирани ЕРП-тата, цената на тока се увеличи с 50% и ние плащаме с 50% по-високи сметки през последните 10 години. Те отиват в ЕРП-тата, т.е. в чужди държавни предприятия, за да изплащат високите пенсии и високите заплати в Чехия. Първата година е реалната им печалба. Те купуват бизнес за 6 милиарда на цена от 600 милиона – 10 пъти по-евтино. Първата година печалбата на всичките ЕРП-та заедно е около 1 милиард през първите три години, когато е 16%. В момента, когато тя е 12% по моя оценка печалбата е около 300 милиона. Това е най-голямото престъпление, реализирано в преходния период – последните 20 години. Реално от джобовете на българските граждани и на българските фирми са взети 5 милиарда лева. По мои изчисления загубите от спирането на 1 и 4 блок на АЕЦ възлизат на 12-13 милиарда евро – пропуснати ползи. А петте милиарда, взети от ЕРП-тата реално са извадени от нашите джобове и от българската промишленост. После се чудим защо нашата промишленост е неконкурентоспособна."

И сега какво - да леем сълзи за обирджиите ли?