EVN: Намаляването цената на тока ще дебалансира енергийния сектор

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2013 в 13:31 2780 4

Намаляването цената на тока ще дебалансира енергийния сектор, алармират от EVN
Намаляването цената на тока ще дебалансира енергийния сектор, алармират от EVN

Решението на ДКЕВР за намаляване цената на тока ще доведе до дебалансиране на енергийния сектор и дискриминация на едни и същи участници в него. 

Това е становището електроразпределителното дружество EVN България във връзка с доклада на държавния регулатор за изменение на цените в енергийния сектор.

По-рано днес това направиха и от ЧЕЗ, които дори се заканиха да обжалват решението на ДКЕВР в съда.

"Поредното намаление на цените е отново за сметка главно на последните звена в системата – ЕРП и Крайни снабдители (EVN България Електроразпределение и EVN България Електроснабдяване)", се казва в становището на EVN. 

В него се посочва още, че с предложените цени общото увеличение на цените на електроенергията от приватизацията на ЕРП-тата през 2006 г. досега ще бъде 45%: 36,4% са към Национална електрическа компания (НЕК) и производителите на електроенергия, 7,5% - директно към държавния бюджет чрез ДДС, докато увеличението за дружествата на EVN България през тези години e едва 1,1 %.

От дружеството заявяват, че с новото решение ДКЕВР задължава EVN България да плаща цена за енергия и пренос на НЕК и ЕСО от 107,34 лв. за МВтч., а да я продава на битовите клиенти като нощна енергия за 86,76 лв. за МВтч. 

От дружеството поставят и въпроса дали ценовите решения не целят стабилизиране само на определена компания, като се има предвид, че делът на ЕРП-тата в общата цена от тяхната приватизация досега е силно намален - през 2005 г. - ЕРП 22,8%, НЕК и производители 77,2% и през 
2014 година - ЕРП 16,6%, НЕК и производители 83,4%.

Проектът на ДКЕВР е формулиран на базата на становище на Научно–техническия съюз на енергетиците в България, входирано в ДКЕВР на 18.12.2013 г., което никой никъде не е виждал, обясняват от дружеството. "Според това „независимо“ становище технологичните разходи на ЕVN България са 8% при реални – 11%. Остава въпросът как и на базата на какви данни е направена тази оценка?", питат още от EVN. 

От дружеството са обезпокоени, че ДКЕВР предвижда одит на ЕРП-та едва след като Комисията е обявила новите цени, когато нормалната практика изисква обратното – цените да се формират на базата на такъв одит.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.12 2013 в 16:25

Професур Балкански или Михаил Георгиев, професор в устата и академик в ануса твърди още, че ако сперматозоидите, които е погълнал, биха оплодили също толкова яйцеклетки, то на всеки квадратен метър от повърхността на земята щеше да има по два атакиста.
Вервате ли му?

27.12 2013 в 15:53

балкански, напролет, живот и здраве, среща - ТУК. Да видим дали пак ще си на същото мнение.

27.12 2013 в 15:21

Мръсните КУМОНИСТИ искат дори да свалят цената на тока. Червените боклуци СЕ ОПИТВАТ да бръкнат в джоба на чуждите колонизатори. Да репресират ЧЕЗките бандити. Безобразие! Лустрация! Оставка! Боза по 5 стотинки!

27.12 2013 в 15:11

Намаляват цените на електроенергията. Идва краят на света. Според ЕРП-тата. Щело да им се "дебалансира" пладнешкото печалбарство. Бахти наглеците. Еми като не из харесва, ДА СЕ МАХАТ бе.