ЧЕЗ ще обжалва в съда намаляването на цената на тока

OFFNews 27 декември 2013 в 12:16 5042 14

ЧЕЗ изчисли, че с предлаганото от ДКЕВР ново намаление на цената на електроенергията се ще отчетат допълнителни загуби от 24 милиона лева
ЧЕЗ изчисли, че с предлаганото от ДКЕВР ново намаление на цената на електроенергията се ще отчетат допълнителни загуби от 24 милиона лева

Енергодружествата ЧЕЗ, Енерго про и EVN протестираха срещу намерението на енергийния регулатор да намали цената на тока от Нова година. ЧЕЗ предупреди, че ще обжалва намалението в съда.

Това стана на общественото обсъждане в ДКЕВР на проекторешението от 1 януари токът за бита през деня да поевтинее с един процент, а през нощта с 10 на сто, съобщава bTV.

Енергото в Западна България ЧЕЗ изчисли, че с предлаганото от ДКЕВР ново намаление на цената на електроенергията се ще отчетат допълнителни загуби от 24 милиона лева. Това е и причината дружеството да обжалва решението в съда.

Според ЧЕЗ с мярката се цели стимулиране на нощното потребление на ток и е много спорен въпросът какъв ще е реалният ефект за домакинствата.

Председателят на регулатора Боян Боев коментира, че е тяхно право да обжалват цените и държавната комисия не е притеснена от това намерение на енергодружествата. Комисията ще обяви окончателното си решение следващия понеделник, 30 декември.

Боев не се ангажира дали комисията ще преразгледа доклада си и да постанови по-малко намаление от първоначално заявеното. Той обаче не изключи възможността от 1 април, след тока, да има и още едно понижение - на цената на природния газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!