ЧЕЗ ще обжалва в съда намаляването на цената на тока

OFFNews Последна промяна на 27 декември 2013 в 12:16 4339 14

ЧЕЗ изчисли, че с предлаганото от ДКЕВР ново намаление на цената на електроенергията се ще отчетат допълнителни загуби от 24 милиона лева
ЧЕЗ изчисли, че с предлаганото от ДКЕВР ново намаление на цената на електроенергията се ще отчетат допълнителни загуби от 24 милиона лева

Енергодружествата ЧЕЗ, Енерго про и EVN протестираха срещу намерението на енергийния регулатор да намали цената на тока от Нова година. ЧЕЗ предупреди, че ще обжалва намалението в съда.

Това стана на общественото обсъждане в ДКЕВР на проекторешението от 1 януари токът за бита през деня да поевтинее с един процент, а през нощта с 10 на сто, съобщава bTV.

Енергото в Западна България ЧЕЗ изчисли, че с предлаганото от ДКЕВР ново намаление на цената на електроенергията се ще отчетат допълнителни загуби от 24 милиона лева. Това е и причината дружеството да обжалва решението в съда.

Според ЧЕЗ с мярката се цели стимулиране на нощното потребление на ток и е много спорен въпросът какъв ще е реалният ефект за домакинствата.

Председателят на регулатора Боян Боев коментира, че е тяхно право да обжалват цените и държавната комисия не е притеснена от това намерение на енергодружествата. Комисията ще обяви окончателното си решение следващия понеделник, 30 декември.

Боев не се ангажира дали комисията ще преразгледа доклада си и да постанови по-малко намаление от първоначално заявеното. Той обаче не изключи възможността от 1 април, след тока, да има и още едно понижение - на цената на природния газ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2014 в 21:33

Енергетиката в България не се подчинява на пазарните принципи. Тези последните са заменени с нещо, което по времето на Горбачов се наричаше "командно-административна система". Резултатите от прилагането на тази система са винаги едни и същи и настъпват неминуемо. Като следствие: гответе свещи ! Имаме пред вид, че по-луксозните варианти като ветроупорни фенери и различни батерии не са достъпни за мнозина в съвременна България.

28.12 2013 в 10:41

На кривата ракета космосът и е крив. Правителството е некадърно, намаление от 1-2% няма да го усети абсолютно никой освен енергодружествата. Това е някакъв популистки и идиотски ход, който само ще принуди ЕРП-тата да съкратят служители и да свали качеството на услугата. Дали ще плащаш 100% или 99% никакво значение като имаш 300-400 лева доходи. Пак ние ще го изперем тоя бахур заради недоклатените идеи на червените, сори.

27.12 2013 в 23:25

Супер цинично, значи всички българи искат по-евтин ток, а тези ще обжалват желанието на народа, събудете се хора-грабят ви!

27.12 2013 в 21:02

Можело значи токът да поевтинее, както в Унгария, ама първо трябваше да бъде махното старото корумпирано ръководство на ДКЕВР. Естествено обаче ЧЕЗките бандити не са доволни.

Това е есна от най-отгвратителните чужди компании на българския пазар, поради чиито бандитски, некоректни и обирджийски практики "капитализъм" стана мръсна дума.

27.12 2013 в 19:53

"Веднага след като бяха приватизирани ЕРП-тата, цената на тока се увеличи с 50% и ние плащаме с 50% по-високи сметки през последните 10 години. Те отиват в ЕРП-тата, т.е. в чужди държавни предприятия, за да изплащат високите пенсии и високите заплати в Чехия. Първата година е реалната им печалба. Те купуват бизнес за 6 милиарда на цена от 600 милиона – 10 пъти по-евтино. Първата година печалбата на всичките ЕРП-та заедно е около 1 милиард през първите три години, когато е 16%. В момента, когато тя е 12% по моя оценка печалбата е около 300 милиона. Това е най-голямото престъпление, реализирано в преходния период – последните 20 години. Реално от джобовете на българските граждани и на българските фирми са взети 5 милиарда лева. По мои изчисления загубите от спирането на 1 и 4 блок на АЕЦ възлизат на 12-13 милиарда евро – пропуснати ползи. А петте милиарда, взети от ЕРП-тата реално са извадени от нашите джобове и от българската промишленост. После се чудим защо нашата промишленост е неконкурентоспособна."

И сега какво - да леем сълзи за обирджиите ли?

27.12 2013 в 15:22

до nasb. Призивът ти е циничен. Много хора в България работят на 2-3 места и пак имат финансови трудности, да не говорим за безработните,инвалидите и пенсионерите с минимални пенсии.

27.12 2013 в 15:09

ЕДИН ПРИЗИВ ДО Wili - Хвани се да работиш. След 4-5 години здраво бачкане, няма да ти пука дали тока ти е с 5 лв. по евтин или по скъп!

27.12 2013 в 15:09

Идва краят на света.Намаляват цените на електроенергията. Според ЕРП-тата. Щело да им се "дебалансира" пладнешкото печалбарство. Бахти наглеците. Еми като не из харесва, ДА СЕ МАХАТ бе.

27.12 2013 в 14:16

"Мръсни гадни комунисти". Защо не увеличихте тока ами го намалихте. Сега демократичните олигарси Прокопчо , Бориславова и други знайни и незнайни борци за неолиберална икономика как ще трупат милиончетата си а. ЕДИН ПРИЗИВ ДО НЕДОВОЛНИТЕ ---- ОТКАЖЕТЕ СЕ ОТ НАМАЛЕНИЕТО.

27.12 2013 в 14:00

Ясно с какво не е бил съгласен предишният шеф на ДКЕВР....