„Топлофикация София“ закъса за пари, но е готова за зимата

17 октомври 2012 в 16:25 2372 1

Парното. Снимка : БГНЕС
Парното. Снимка : БГНЕС

Въпреки че няма свободни пари, а договорът с „Булгаргаз“ изтича до края на 2012 г., „Топлофикация София” била „в готовност“ да започне отоплителния сезон от 1 ноември 2012 г. съгласно нормативната уредба. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на общинското дружество Стоян Цветанов на днешното заседание на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в Народното събрание (НС).

Според него системата била в готовност, но само „по отношение на технологичното състояние: „Дори имаме потребители, които вече са пожелали да им бъде пуснато топлоснабдяването“. „Справили сме се с този въпрос и във всеки един момент можем да гарантираме отоплителния сезон“, каза Цветанов.

Оптимистичният тон на шефа на столичното парно се изчерпа, след като той мина към проблемите на дружеството. „Двата основни проблема на дружеството са унаследените стари задължения и високата цена на природния газ, която за последната година и половина се изменя седем пъти“, оплака се Стоян Цветанов пред депутати.

По отношение на плащанията към държавния доставчик "Булгаргаз" обаче продължава да има несигурност. „Правим всичко възможно – всички пари, които постъпват в касите на компанията, се превеждат приоритетно на "Булгаргаз", каза Цветанов. Според него именно това била основната причината общинското дружество да не се разплати с „някои от основните изпълнители по мрежата тази година“. „До края на годината най-вероятно ще успеем, но "Булгаргаз" е приоритет за „Топлофикация София”, каза още Цветанов.

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова припомни на народните представители, че топлофикационните дружества в София и Шумен, които непрекъснато създават проблеми в платежния баланс на „Булгаргаз“, вече не се подчиняват на ведомството. „Държавно топлофикационно дружество няма, има общински и такива, които са собственост на частни лица. МИЕТ поддържа близки контакти и следи работата на топлофикационните дружества, получаваме информация за състоянието и проблемите им съгласно закона. Не можем да кажем, че сме далеч от техните проблеми“, каза Харитонова.

Според нея предстои ведомството на Делян Добрев до началото на есенно-зимния сезон да внесе изменение в Закона за енергетиката (ЗЕ) относно топлоснабдяването. Тя не поясни за кои точно поправки става дума, но най-вероятно те включват и начина на отчитане и нови текстове срещу кражбите на парно. „Говорейки с Асоциацията на топлофикационните дружества, решихме на 26 октомври да се направи поредната кръгла маса и да се внесе този документ в Народното събрание“, каза Харитонова. Според нея енергийното министерство вече било готово и с „драфтвариант за изменение на ЗЕ“.

На днешното заседание на комисията бяха поканени също така представителите на ДКЕВР, националния омбудсман, Комисията за защита на потребителите (КЗП), Гражданско движение ДНЕС и Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Николай Марченко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови