Предпоследно: Газът от Русия по-евтин до края на годината

28 август 2012 в 08:19 2062 1

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

11% отстъпка ще получи България за газа, който купува от Русия, до края на годината.

Това обави министърът на енергетиката Делян Добрев, след като се срещна вчера във Варна със зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев.

Добрев твърди от началото на април, че ще получим такава отстъпка, но договор за нея така и не беше подписан.

Той уж я договори при първото си посещение в Москва, малко след като стана министър и то при посещение, в което трябваше да уведоми Русия, че се отказваме от проекта АЕЦ "Белене". Отстъпката трябваше да влезе в сила от 1 април.

Това така и не се случи и от юли Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вдигна цената на газа за топлофикациите и съответно на парното.

Добрев продължава да твърди, че договорена отстъпка ще влезе в сила от 1 април. Той обаче не можа да каже, каква ще бъде тя в номинално изражение, тъй като щяла да зависи от количествата, които ще бъдат доставени на България в оставащите четири месеца до края на годината.

"От април до сега ние обсъждахме детайли по строителството на газопровода "Южен поток", отстъпките в цената на газа и новия газов договор", каза Делян Добрев.

По думите му вече са подписани три документа - протокол, с който България се ангажира до 15 ноември да вземем окончателно решение за строителството на "Южен поток", за отстъпката от 11% в цената на газа от 1 април и протокол, с който страните се ангажират да подпишат новия договор за доставка на газ за България до до 15 ноември.

"Става дума за инвестиционното сътрудничество в проекта "Южен поток" и доставката на природен газ от русия за България", коментира Медведев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!