Огнян Минчев: На протест срещу бандита „Топлофикация“

02 август 2012 в 14:44 2541 7

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

Известният политолог Огнян Минчев призова за протест срещу спряната топла вода в разгара на лятото.

Без топла вода са домове, детски градини, болници, басейни... В коя нормална - не искам да употребявам клишето "цивилизована" - страна системата на централната топлофикация се ремонтира със спиране на основната услуга за населението? Докога тези нещастници ще ни вземат повече пари отколкото във Виена и ще ни осигуряват услуги като в Африка? - коментира Минчев в профила си във Facebook.

“Топлофикация“ е най-перверзното, най-наглото отроче на енергийната мафия в България. Няма кой да повдигне завесата, зад която стоят виновниците за това унизително безобразие, наречено „Топлофикация - София“. По едно време се появи Р. Овч., за когото и без това знаехме, че е посланик с особено назначение по енергетиката на Газпром & Со. Но леко открехнатата завеса бързо падна и "разкритията" се ограничиха до волностите на един от слугите, а не на господарите. Ако сме нормално мислещи хора с европейско съзнание за принадлежност - трябва да протестираме срещу това унизително безобразие на бандита „Топлофикация“ ... и на по-големите бандити зад нея, категоричен е политологът.

Огнян Минчев предложи и конкретни стъпки за протест срещу спряната топла вода:

„Ефективното гражданско действие в този случай - огромен брой засегнати, очевиден общ интерес и ясно идентифицирани отговорни лица и институции - може да включва: първо, най-меко - петиция с ясно изразена позиция, която да се депозира в общината - собственик; второ - организирана демонстрация с формулирани искания към общинските власти; трето - колективен съдебен иск - или хиляди единични съдебни искове срещу „Топлофикация“ с една и съща претенция срещу произвола спиране на договорена услуга; четвърто - гражданско неподчинение с блокиране пространства пред общината; пето - паралелно с останалите - излъчване на граждански комитет за преговори с общината - собственик на безотговорното дружество „Топлофикация“.

Предлагам тези неща, защото са част от специалността ми, изпробвани са в гражданските практики навсякъде по света и са дали резултати както в посока споразумяване с властите, така и в посока победа над несътрудничещи власт-имащи. Останалото е въпрос на гражданска самоорганизация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!