Топлофикация Перник минава на газ от пролетта на 2021 г., но цената на услугата ще поскъпне с до 10%

Ирина Евгениева Последна промяна на 16 юни 2020 в 09:06 3658 0

Снимка БГНЕС

"Топлофикация Перник" ще мине на газ в началото на май 2021 г. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Любомир Спасов пред OFFNews. 

Дружеството е инвестирало около 6 милиона евро в закупуването на три когенератора, работещи на природен газ. Те са произведени от финландската компания "Wartsila" по най–високи стандарти. Технологията за производство на топлинна енергия от природен газ е част от процеса на трансформация на "Топлофикация Перник", свързан с постигане на нулево въглеродна икономика през следващото десетилетие.

"Всеки един от тях е с електрическа и топлинна мощност по около 7 МВтч. По проект трябва да влезнат в експлоатация в началото на месец май 2021 г.", обясни Спасов. 

Трите когенератора ще увеличат производствения капацитет на "Топлофикация Перник" с 21 МВтч. 

От думите му става ясно, че към момента в дружеството са докарани два от тях. 

Общият размер на инвестицията ще бъде най-малко 10 милиона евро, защото строително монтажните дейности, административните такси и допълнителните разходи по прогнози на дружеството ще бъдат най-малко 4 милиона евро. С това ще се спестят 300 хил. тона годишно кафяви въглища.

Преди време изпълнителният директор на дружеството обясни, че според него работата на въглища е най-добрият вариант за топлоцентралата. Той добави, че въпреки монтирането на съоръженията на газ местната топлофикация ще продължи да консумира въглища в близките няколко години, за да се оползотворят максимално залежите в Пернишкия каменовъглен басейн.

Относно цената на топлоенергията и топлата вода за потребителите Спасов добави, че може да се качи с до 10%. 

Според него тези когенератори ще подобрят услугата на дружеството, защото ще бъдат подменени по-старите и неефективни парогенератори Трети и Четвърти. 

За този отоплителен сезон перничани все още ще се отопляват основно на твърдо гориво.

Предстои изграждането на площадката, където ще бъдат разположени трите газови когенерации. 

След като влязат в режим на работа, новите мощности ще допълнят с ¼ капацитета на предприятието в студените месеци, което ще доведе до повишаване на качеството на предлаганата услуга.

"Топлофикация Перник" осигурява централно отопление и топла вода на около 20 000 абоната, жители на град Перник.

"ТЕЦ-Република" работи предимно на твърдо гориво, но авариите на местното дружество са част от всеки отоплителен сезон на перничани.

В началото на май се скъса дигата на шламохранилището, където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Аварията доведе до отцепването на квартал Калкас и евакуирането на хора. Шламохранилището е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това. По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация. Тогава стана ясно, че скъсаната дига е около 5-6 метра. Последваха пет дни без топла вода за перничани и неуспешни опити да бъде пуснат Третия котел, който работи и на газ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови