Quantcast

Цветан Василев: БНБ бе безпрецедентно унизена чрез подчиняването й на една алчна шайка

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2014 в 18:02 4785 4

"От една страна, одиторският доклад по всяка вероятност ще установи онова, което е необходимо на прокуратурата, за да докаже гръмко тиражираните си тези, а от друга - ще даде достатъчно „основания" на БНБ да вземе сакралното решение за окончателното ликвидиране  на банката."

Това заявява мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в интервю за в. "Банкер".

Одиторският доклад от компаниите "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД" бе връчен на 20 октомври на ръководството на Централната банка.

"При всички случаи това ще бъде един политически мотивиран доклад, базиран на „факта", че основната част от досиетата „липсват". Убеден съм, че причината за тази „липса" не е немарливост или преднамереност на отговорните за това служители на банката, а се корени в координираните вандалски действия на ликвидаторите на КТБ при поставянето й под специален надзор. В  „правната" кантора, обслужваща следствието и прокуратурата, несъмнено са налични копия от всички кредитни файлове и схеми с взаимовръзки,  педантично предоставени от услужливите кошаревски свидетели. Целта, както вече многократно съм отбелязвал, е една - подготовка на придобиването на безценица на всичко онова, което представлява интерес за ликвидаторите", заявява Василев.

Арогантното отношение на управителя на БНБ и представителите на марионетното правителство на г-н Орешарски отказаха какъвто и да било реален и навременен диалог с акционерите, които искаха да помогнат за решаването на ситуацията с КТБ, казва още Василев.

Той определя започналото разследване срещу него за пране на пари като "фарс, който се разиграва пред всички ни"

"Жалка е най-вече увереността на сценаристите, че мислещите хора ще повярват, че координация в действията им срещу мен, семейството ми и банката изобщо няма; че БНБ някак случайно научава от „медийни публикации" за разследвания за пране на пари и други престъпления срещу мен; че разследванията се стартират напълно независимо едно от друго и пр. Колко случайно, колко невинно, колко удобно", казва Василев.

За воденото дело в Лихтенщайн и Швейцария той прогнозира, че "скоро ще стане ясно, че това е поредният технологичен брак на центъра за финансов инженеринг в лицето на българското следствие и прокуратура, които очевидно правят отчаяни опити да интернационализират своята дейност".

За БНБ и управителя й Иван Искров Василев казва:

"Българска народна банка, която е институция със 135-годишна безупречна история и репутация, бе безпрецедентно унизена посредством подчиняването й на една алчна шайка. Кой носи отговорността за това? Г-н Искров в качеството си на управител на БНБ трябваше да се противопостави на бруталната атака срещу банката, а не да се изявява в ролята на говорител на ликвидаторите. Съществуват основателни съмнения, че фамозният му сигнал от 11 юли 2014 г. е всъщност подготвен съвсем не от него, а на друго място, като единствено му е предоставен за подпис. Всичко това говори за силни зависимости, които е нормално да бъдат обект на щателна проверка от специално създадена парламентарна комисия.

Показателно за тези зависимости, които г-н Искров продължава отчаяно да отрича, беше и очевидното за всички различно отношение, което получиха две банки в аналогични условия, почти по едно и също време - говоря за КТБ и ПИБ. Наред с това, двоен стандарт беше приложен и спрямо ТБ "Виктория". Защо поне тя не беше подкрепена ликвидно, както бе постъпено с ПИБ, а моментално бе поставена под особен надзор?

В случай че наистина държи на своя морал, в което имам своите основания да се съмнявам, нека г-н Искров потвърди кога за последно е бил искрен - в изявлението си от 18 юни 2014 г. или в тези, които го последваха. И нека в своето следващо включване чрез личния си блог - официалния сайт на Българската народна банка - да отрече дали в телефонен разговор с мен не отказа БНБ да излезе с официална позиция още в първия ден на масовите тегления с мотива, че той разбира повече от банкови кризи.

...

Според мен Централната банка отдавна се управлява като едноличен търговец."

Василев пита "как и въз основа на какви доказателства от прокуратурата съумяха така бързо да повдигнат обвинение срещу г-н Гунев (Цветан Гунев, подуправител на БНБ) за едва 3-4 дни след бруталното нахлуване в офисите на бул. „Цар Борис III" 159".

"Същински подвиг е - пише Василев - че за толкова кратко време държавното обвинение съумя да отвори стотиците папки с документи, да ги прегледа и анализира по задълбочен и всестранен начин, така че да достигне до обоснованото заключение, че г-н Гунев следва да бъде обвинен за престъпление по служба. Впрочем, това се случи напълно „случайно" тъкмо в момента, в който първоначалната вълна от паника сред вложителите беше започнала да отшумява и масовите тегления бяха намалели чувствително."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 11:52

Защо продължава да сравнява собствената си пирамида с работещата банка ПИБ и да се жалва за различно отношение? Финансовите експертите казаха многократно, че държавна подкрепа от Брюксел се дава само на банка, която отговаря на изискванията за стабилност.

22.10 2014 в 11:13

Тук явно има още блажено вярващи, че тази банка е основана на инвестиционен принцип, а не както е в действителност на пирамидален!!!!!
Жалко за това. Лесно е да се винят разни политически партии, а не раздаването на милиони на фирми основани часове по рано.
Докога ще се подавате на празните приказки на този бандит, който от самото начало е знаел за предизвикания фалит, хора зле сте! Въобще събудете се

21.10 2014 в 23:40

Каквото и да пишем тук тази вечер стана ясно, че ГЕРБ и БСП са решили да фалират КТБ. Единственото, което е проблем, е да се намерят пари за гарантираните влогове. За което трябва да се актуализира бюджета. Толкоз – това е схемата: фалит на КТБ. Всякакви приказки за Омански фонд, Бостанджиев и тн. явно са за заблуждение...

21.10 2014 в 18:55

Много литература - малко математика. Мислех, че банкерите завършват математически паралелки, а се оказа, че хуманитарни:)