Търговските вериги против тавана на цените: Това е централизирана икономика

OFFNews 21 март 2020 в 18:36 5897 1

Снимка Pixabay

Сдружението за модерна търговия, в което членуват големи търговски вериги, се обяви против тавана в цените на стоките и услугите, които парламентът наложи по време на извънредното положение заради епидемията от Covid-19.

Според закона за извънредното положение "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение. За нарушение на разпоредбата на виновните лица се налага имуществена санкция в размер на 5 на сто от оборота за предходната година, а на представляващите ги физически лица - глоба в размер от 20 хил. до 100 хил. лв.

Членовете на Сдружението за модерна търговия имат значителен принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска от все повече производители, посочват от сдружението. Оттам обаче подчертават, че новият закон е връщане от пазарна към централизирана икономика.

"Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни", пишат в позицията си от сдружението. Оттам допълват, че единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. 

Те апелират парламентът да не бърза с решенията, а президентът да наложи вето на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови