Синдикатите отказаха преговори за минималната работна заплата

OFFNews 24 октомври 2016 в 11:10 4695 2

Представители на двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", няма да се отзоват на отправената към тях покана от работодателските организации да преговарят днес за минималната работна заплата, съобщи БНР.

Преди дни социалният министър Зорница Русева също заяви, че държавата няма да преразглежда предложението за 460 лв. минимална работна заплата от 2017 година.

Предлага се повишаване на заплатата с 9 % и тя да стане 460 лева през 2017 година.

Работодателите оспорват планирания ръст и предлагат в спешни преговори с профсъюзите да се изработи механизъм за минималното възнаграждение, който пък държавата да въведе от следващата година.

КНСБ и КТ "Подкрепа" припомнят, че още през тази пролет са внесли в подкомисията по доходите към Тристранния съвет своето предложение как да се определя минималната заплата. Част от бизнеса също има внесени предложения, но в Тристранния съвет за сътрудничество темата все още не е разглеждана.

Поканата от работодателските организации дойде преди три дни, след като в бюджетните проектозакони за 2017 година се споменава заплата от 460 лева при 420 сега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови