Данъчни ще проверяват 1900 фирми с персонал на минимална работна заплата

OFFNews Последна промяна на 17 септември 2016 в 10:05 14302 5

Данъчни ще проверяват 1900 фирми с персонал на минимална работна заплата

Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на 1900 работодатели в София, при които значителна част от заетите на пълен работен ден получават минималната работна заплата, съобщиха от агенцията.

Сред селектираните фирми има и такива, при които повече от половината от работниците вземат минималната заплата. По предварителни данни на приходната агенция в над 80% от случаите има значителен риск възнаграждението да е такова само по документи, а в действителност разликата да се плаща „на ръка“. Предишни проверки на НАП са показали, че често в случаите на укриване на действителните възнаграждения, работодателят крие и приходите си от продажби, за да осигури средства за т.нар. черна каса, а средните възнаграждения в столицата значително надвишават минималната работна заплата.

Технологията на проверките включва искане всеки служител да посочи с писмена декларация действителния размер на възнаграждението си, като паралелно с това инспекторите на НАП ще проверяват касовите апарати, отчитането на оборотите и спазването на осигурителното законодателство. Осигуряването на по-ниска от реалната заплата води и до невъзможност работниците да докажат произхода на доходите си, като е възможно да бъдат проверени и работници за съответствие на имуществото и доходите им, допълват от НАП. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, на некоректните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години, заедно с дължимите лихви.

„Осигуряването на по-нисък от реалния доход е сериозен проблем. Често това е в резултат на договореност и взаимен интерес на работодателя и работника, но в много от случаите ситуацията е такава заради натиск на работодателя и тук държавата може да помогне на работника, ако той честно посочи реалната си заплата. Съгласието да работите на минимална заплата, а да получавате повече на ръка е грешен избор в дългосрочен план“, каза по повод на започващите проверки директорът на „Контрол“ в НАП Васил Панов.

НАП приема сигнали за данъчни и осигурителни нарушения на единния си телефон за цялата страна 0700 18 700 или на електронна поща infocenter@nra.bg

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9277

5

66

20.09 2016 в 19:21

Минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в една държава – член на ЕС и НАТО.

Минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро.

В Папуа Нова Гвинея минималната работна заплата възлиза на 141,70 евро.

https://goo.gl/suZ6hN

6902

3

Мариян

17.09 2016 в 22:45

Да проверят задължително GP Group - там взимат по 400-500 официално, другото на ръка.

9277

1

66

17.09 2016 в 21:00

магазините за хранителни стоки декларират месечен оборот доста по-висок от официално изплатените за месеца работни заплати ;)