Средната заплата в Чехия вече е над 1000 евро

OFFNews 07 септември 2016 в 13:26 24022 13

Средната работна заплата в Чехия отбеляза ръст от 3,9 процента на годишна база през второто тримесечие на т. г., съобщи статистическия офис в Прага. 

За периода средните възнаграждения в републиката са се увеличили с повече от 1000 крони на месец до 27,297 крони. Сумата е равна на 1010 евро или 1976 лева.

Според последните данни на НСИ през второто тримесечие на т. г. средната работна заплата в България е била 946 лева, което е повече от два пъти по-малко в сравнение с възнагражденията в Чехия

"Като цяло, можем да кажем, че средата на трудовия пазар в Чехия се подобрява и сме във фаза възстановяване. Работодателите изпитват недостиг на работна сила, поради което те са принудени да предлагат по-добри заплати, за да задържат служителите си", коментира данните чешкият икономист Ян Буреш.

Според него това със сигурност не е приятно за работодателите, но е от полза за работещите чехи.

"Отчасти принос за повишаването на доходите има правителството, най-вече заради ръста на минималната работна заплата и увеличаването на възнагражденията в публичния сектор. Но основната причина за ръста се дължи на стопанското оживление.  След 2013 г. наблюдаваме ръст на вътрешната търговия, а също така имаме едни от най-ниските нива на безработица в Европа", добавя Буреш.

Той подчертава, че всичко това прави чешката икономика по-устойчива на външни шокове в сравнение със ситуацията отпреди 2-3 години.

Според анализатора повишаващите се възнаграждения не крият рискове за бъдещи съкращения.

"Не мисля, че нивото на заплащане на труда в Чехия е проблем. Ние сме на нивото на заплащане в Словакия и достигаме едва 30 на сто от това в Германия, а в някои индустрии като производителност не сме толкова далеч от тях. Големият проблем е за онези компании, които въпреки че вдигат заплатите, не могат да намерят необходимите кадри", посочва Буреш, цитиран от чешкото национално радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

13

кикимора

07.09 2016 в 21:26

Чехия винаги е била силна икономически.
28 Милиона туристи за миналата година. И невярвам ни един да е питал къде са му топчетата в супата.

29217

9

Лопе де Вега

07.09 2016 в 16:23

Мак незнамкакъв, прочети бавно и внимателно това, което написах. Кратко е, да, но обяснява разликата в мисленето и поведението на едните и другите. Поне според мен. Това е манталитет, изграждан по два-три века. Затова и нашите комунисти не са като техните. След Първата световна война чешката промишленост произвежда цялата гама машиностроителна продукция, позната по това време. Това създава кадри, отношение към работата, към самия себе си. Прекалено дълго е за подробен анализ, за съжаление.

Поздрав!

13685

7

mclaranist

07.09 2016 в 16:04

Не мога да разбера едно нещо. Все този социализъм ви е виновен, ДС, ченгетата и номенклатурата. извинете, но ВСИЧКИ във СИВ и ОВД бяхме на едно ниво, като България бе сред лидерите??!!! Само че аз с очите си видях, как чехи, поляци, словенци и сие, направиха най-умното- запазиха всичко изградено от соца, дори и службите, както и голяма част от стандарта, просто ПУСНАХА частната инициатива и свободата да търгуваш, произвеждаш и печелиш. Привлякоха инвеститори и т.н. И на ,,гърба" на изграденото, надградиха. Нужно ли е да казва, че излезе ,,карточнето" на Валенса, уж дисидента ;) Само ние тука, типично по български, вместо да ,,пипнем" и да дадем свобода и инициатива на личността, първо СЪСИПАХМЕ всичко изградено през соца- от земеделие до индустрия, после съсипахме службите си, унищожихме и образование и медицина, а сега казвам- комунистите ни виновни.

29217

5

Лопе де Вега

07.09 2016 в 15:16

Чехия беше част от Австро-унгарската империя - велика европейска сила - допреди сто години. Комунизъма не можа да ги смели напълно. Помните 1968 г. А България беше част от велика азиатска сила - Османската империя - и до днес го усещаме.

Поздрав!
 
X

Подкастът на OFFNews