Минималната заплата пак скара работодатели и профсъюзи

OFFNews 04 октомври 2016 в 17:09 6796 1

Снимка БГНЕС

Работодателските организации и представителите на профсъюзите отново се скараха за осигурителните ни доходи на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Наложи се финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев да потушават страстите на срещата.

„Ако вие не искате да си говорите, какъв избор остава за правителството“, попита риторично Горанов.

Според Цветан Симеонов от БТПП все повече браншовите организации са категорични, че „ножът е опрял до кокала“. 

А Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България обяви, че минималната работна заплата за следващата година изобщо не е договаряна. Според него ръстът бил едностранно наложен под натиск на синдикатите.

"За 3 години кумулативно ръстът ѝ е 35 % при валутен борд, при 2-3% ръст в икономиката, толкова и в производителността", възмути се Велев.

Той добави, че като се прибави и това че България е единствената страна, в която има класове, догодина минималната заплата щяла да стане реално 515 лева, което е повече от средния осигурителен доход в редица икономически дейности.

„Ако слушахме доводите на работодателите от години наред как черният бизнес ще се появи в огромни количества, видите ли ще уволним работниците, безработицата ще стане трицифрено число, щяхме да стоим още на 85 лева минимална работна заплата“, контрира Ася Гонева от КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови