Със закона си Пеевски се домогва до ЕМКО, Петрол и други активи, пишат Да, България до депутатите

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2017 в 11:30 5161 5

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Законопроектът на Делян Пеевски за КТБ е опит за домогване до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ. Вносителите искат да вкарат ЕМКО, "Петрол" и други активи в обсега на лично преданите им синдици. Това се казва в становище на "Да, България", внесено в Парламента по повод проекта за изменения на Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутатите от ДПС Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид на 44-то Народно събрание.

Проектът противоречи на конституционните принципи на правовата държава. Той ще доведе до правен хаос, тъй като нарушава правната сигурност, предвидимостта и стабилността на правния ред, смятат от "Да, България" и настояват за ефективни действия за търсене на отговорност на конкретни лица и стриктно прилагане на закона, "вместо да се приема законодателство в нарушение на фундаменталните принципи на правовата държава".

Ето какво още се казва в становището:

Проектозаконът предлага решения, които са обратни на съвременните стандарти за производството по несъстоятелност. Предвижда се удължаване на сроковете за реализиране на производството по банковата несъстоятелност, без да има реални гаранции за повишаване на неговата ефективност. В България процентът на събираемост на вземанията и удовлетворяване на кредиторите в рамките на производството по несъстоятелността е значително под средните, а продължителността на производството е по-дълга от средната (по данни на Световната банка и Европейската комисия). Последицата от това е ниска ефективност на производството като цяло. Решенията, предлагани в законопроекта, ще доведат до още по-голямо задълбочаване на проблема.

Налице е явно противоречие между декларирани намерения и фактическите действия. Заявява се, че действията на синдиците по попълване на масата на несъстоятелността на КТБ (н.) били неефективни, тъй като “не са налице съществени резултати в дейността им относно връщането в масата на несъстоятелността на активите …”.

Същевременно, въпреки призивите на „Да, България!”, не е предприето нито едно действие за търсене на отговорност от некомпетентните и неефективни синдици на КТБ (н.), и съответно от квесторите преди тях. Точно обратното.

През 2015 г., парламентарната група на ДПС (т.е. на вносителите) е гласувала „ЗА“ преизбирането на ключови фигури от управлението на Централната банка, които носят отговорност за избора и дейността на квесторите на КТБ (н.), назначени с Решение на УС на БНБ. През 2017 г., повече от 6 месеца от мандата на 44-то Народно събрание, въпреки публичното настояване на „Да, България!“ от ФГВГБ не са предприети конкретни действия за смяна на синдици на КТБ (н.). Това е поредната имитация и отказ от търсене на отговорност от причинилите „Катастрофата КТБ”. Регулаторите в завладяната ни държава все по-често имитират, а не изпълняват, възложените им функции на гаранти за защита на обществения интерес. Пореден пример за това е и разрешението на БНБ Стоян Мавродиев да бъде избран за изпълнителен директор на Българската банка за развитие, въпреки съмненията в неговата компетентност и надеждност.

Аргументите на вносителите всъщност сочат, че се цели да се прикрият зловредните последици от субективната некомпетентност и бездействие на конкретни физически лица, a не повишаване на ефективността на производството по банковата несъстоятелност.

Твърди се, че законопроектът е естествено продължение на действията на вносителите за осветяване на всички факти и обстоятелства, свързани с фалита на КТБ (н.). Но в законопроекта няма нито една мярка за повече публичност или оповестяване на повече информация на широката общественост.

В случая става въпрос за опит за въздействие върху конкретни (интересни) активи, в полезрението на хората, които влияят върху този процес. Всъщност, вносителите искат да продължат домогването до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ като вкарат ЕМКО, Петрол и други обратно в обсега на лично преданите им синдици.

"Редакционни забележки" по текстовете имаше и избягалия от България мажоритарен собственик на КТБ (н.) Цветан Василев. Какви са те вижте ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

5

Jinx

01.11 2017 в 18:36

Това лично наблюдение на Ицето Иванов ли е или поръчка на Прокопиев?

8435

4

Jinx

01.11 2017 в 18:36

Towa li

8392

3

мгергов

01.11 2017 в 11:47

Като знам лицата, които стоят зад Да, България ми е ясно какво и защо...

8860

2

newfoundland

31.10 2017 в 19:37

Предвид, че Да, България работят за друг олигарх крадец като Василев, не може да им се има грам вяра.