РБ: Данъчните складове да публикуват информация за капацитетите си

OFFNews 28 октомври 2015 в 14:39 2992 1

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са внесли промени в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) между двете четения, които предвиждат повече прозрачност и отчетност на данъчните складове.

Текстовете предлагат до 10-то число на всеки месец собствениците на данъчни складове да подават декларация за свободните капацитети за всеки отделен вид гориво, както и за сключените, прекратените и изтеклите договори за съхранение на горива.

Информацията след това ще бъде публикувана на уебсайта на агенция „Митници“.

Предложените промени в ЗАДС са част от поредица инициативи на Димитров и Славов за справяне с картела на горивата. В началото на месец септември двамата реформатори изнесоха данни, че цената на горива в България без данъци и акцизи е една от най-скъпите в Европа, но не се прави достатъчно от страна на отговорните органи и в частност от Комисията за защита на конкуренцията за засилване на конкуренцията в сектора.

В отговор на това от КЗК посочиха, че в момента не е ясно чии са данъчните складове в България, но през 2011г. 80% от тях са били собственост на Лукойл и това е една от основните причини пазарът на горива у нас да е изкривен.

Според реформаторите предлаганите от тях мерки биха внесли повече яснота и възможност за повече внос на горива в България, което би довело и до повече конкуренция и по-ниски цени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!