Горанов: Данъчните складове облекчават конкуренцията

Ивайло Анев 04 септември 2015 в 14:25 3821 2

Режимът на данъчните складове по-скоро облекчава конкуренцията, отколкото да я ограничава.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешния парламентарен контрол.

Преди седмица от Комисията за защита на конкуренцията напомни, че през 2011 г. 80% от данъчните складове са държани от „Лукойл“, които тогава са налагали непосилни наеми на останалите търговци.

Днес Горанов беше категоричен, че не вижда причини за възникване на проблеми на пазара на горива заради данъчните складове.

По-рано днес депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов посочиха методи за облекчения на вноса на горива у нас. Такива мерки според тях могат да са междуправителствени споразумение за ползване на данъчни складове в Гърция и Румъния, което е позволено от европейското законодателство. Точно така е била препоръката на КЗК през 2011 г.

Финансовият министър днес обяви, че няма нужда от подписване на такива споразумения, защото и сега нямало пречка това да бъде направено.

Горанов заяви още, че ако КЗК е открила изкривяване на пазара, в нейните правомощия е да предприеме действия за регулирането му.

Според него на пазара на горива липсва конкуренция от години, но решението на този проблем е извън изпълнителната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови