През август горивата у нас са поевтинели едва с 1.4%

OFFNews 26 септември 2015 в 15:08 2354 2

През август горивата у нас са поевтинели средно едва с 1.4% спрямо юли. През същия месец цената на петрола падна до 6-годишното си дъно, а премиерът Бойко Борисов разпореди проверки по бензиностанциите, след като заяви, че 40% от горивото в някои от тях е терпентин.

Това сочи икономическият анализ на финансовото министерство, цитиран от в. "Сега".

"Наблюдаваното свръхпредлагане на международния пазар на суров петрол и девалвацията на китайската валута потиснаха цените на нефта през втората половина на месеца, което заедно с поевтиняването на долара спрямо еврото се отрази в понижение на вътрешните цени на горивата с 1.4% спрямо юли", пише в анализа на ведомството. 

Най- голямото намаление на цената на горивата беше след акцията на премиера Бойко Борисов, в рамките на която бяха извършени проверки на бензиностанциите в страната. В рамките на акцията бяха проверени 10 862 разходомера и само при 87 от тях са констатирани нарушения. След нея дизелът в по-голямата част на Европа продължи да е много по-евтин, като разликата достига 45 стотинки на литър. 

През миналия месец премиерът заяви, че е сигурен, че има картел на горивата и обеща наесен в парламента да започнат разговори за решаване на проблема. Само месец по-късно министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви от парламентарната трибуна, че „при евентуална намеса на държавата в ценообразуването както по време на плановата икономика, може да се създадат условия за спекула”.

Междувременно вчера финансовият министър Владислав Горанов заяви, че капацитетът на отделните данъчни складове за горива е част от търговската тайна и така не стана ясно дали 80% от 27-те данъчни склада са притежавани от един собственик, както от КЗК напомниха, че е било през 2011 г. Той заяви, че ще настоява пред администрацията тази информация да бъде предоставена на депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!