Радан Кънев поиска ЕС да преосмисли Зелената сделка - да запазим въглищата и ядрената енергия

OFFNews 07 март 2022 в 19:37 5182 3

Българският евродепутат Радан Кънев се обяви за пълна промяна на т. нар. "Зелена сделка" и запазване на производството на ток от въглища. 

Според него в условията на агресивна война на Путин срещу Украйна, пакетът от мерки за запазване на околната среда трябва да бъде сериозно преосмислен и променен. Също така Кънев смята, че сега е важно да се търсят собствени газови източници и да се развива ядрената енергетика с доставки на гориво от доставчици, различни от Русия.

Ето и цялата му позиция, публикувана във Фейсбук:

Днес в Комисията по околна среда (ENVI) ще има дебат с Вицепрезидента на ЕК по Зелената сделка Франц Тимерманс, в който ще участвам.

Позицията ми е, че в условията на агресивна война, която Путин води срещу Украйна, Зелената сделка и пакетът FitFor55 трябва да бъдат сериозно преосмислени и изменени, в следната посока:

- Основният приоритет на ЕС трябва да бъде пълна енергийна независимост от Русия и сигурност на доставките, в т.ч. временно запазване/възобновяване на производството от въглища*, собствени газови източници и запазване на ядрената енергетика с необходими мерки за независимост от руски доставки на гориво;

- Запазване и засилване на целите на Зелената сделка за енергийна ефективност, развитие на ВЕИ, разработване на алтернативни горива;

- Спиране на увеличаването на обхвата на въглеродните квоти и на намаляването на свободните квоти, което би увеличило допълнително енергийните сметки. Те и сега са твърде високи, заради агресията на Путин. Високите цени на енергията и инфлацията дават достатъчно мотивация за търсене на алтернативни технологии (което е целта на ETS) и пълнят бюджета през ДДС и акцизи.

Друг важен приоритет е свързаността между всички енергийни мрежи в Европа (електрически, газови) за поддържане на доставките. Важно е Енергийният съюз да бъде "съживен" и да се направят стъпки за присъединяване на Обединеното кралство и Норвегия към него.

*Подчертавам, че това не е нова моя позиция. Въглищата са икономически, социално и екологично проблемен източник на енергия, но неизбежен резерв във военно време - тази позиция заех още в края на 2019г. на семинар, който организирах в София. Просто тогава "военно време" звучеше за повечето наблюдатели като фантазия...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.03 2022 в 02:30

Ку4е, западни блокове няма. От думата "съвсем".
Такива неща в момента могат да произвеждат единствено руснаците. Китайците се зверят да усвоят руските технологии от предишното поколение, и да правят нещо свое встрани, чакаме.
Да, на бързи неутрони, а това е една песен за напреднали, с много. Руснаците - и те имат такова чудо още само в експериментален режим, втора ли, трета година. Значи още не му е наред всичко. При тяхната неутронна физика.

4038

2

Moirae

07.03 2022 в 21:29

Правилно. В тази ситуация на война добивът на български въглища и електроенергията от въглища не трябва да се забавят. ЕС да наложи вмбарго на руски въглища и петрол.