Пускаме програма "Рибарство" на собствен риск

Стартираме я преди официалното й одобрение от Брюксел

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2015 в 14:45 1725 1

Европейската комисия ни върна проекта за новата Оперативна програма „Рибарство” с над 200 забележки, които са сериозни, но в средата на годината ще можем да отворим първите мерки на собствен риск. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев преди редовното заседание на Комитета за наблюдения на Оперативна програма за развитие на сектор “Рибарство” в Бургас.

Общият финансов ресурс за изпълнение на приоритетите и мерките на Програмата за морско дело и рибарство е 113,5 млн. евро.

Изминалата година се оказа нулева за усвояване на средства от Европейския съюз през новия програмен период 2014-2020 г. за много оперативни програми. Въпреки че те бяха изпратени в Брюксел за одобрение още в края на първото шестмесечие на миналата година, всички бяха върнати от съответните служби на Европейската комисия с множество коментари, а някои напълно спрени.

По думите на зам.-министъра програмата може да започне към средата на годината и „да отворим първите мерки на собствен риск”.

„През следващите няколко месеца трябва отстраним бележките, ако искаме възможно най-бързо стартиране на програмата. Нашата визия е за започване на тези мерки, по които постигаме договорка с ЕК преди одобрението на самата програма. Ще има старт на програмата преди официалното одобрение на самата програма по отделни мерки”, коментира Грудев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2015 в 23:17

Програмата за развитие на селските райони я върнаха с 460 забележки, Оперативна програма за иновации и конкурентоспособност я върнаха заради проблеми с газовата връзка съсъ Сърбия само със 70 забележки, така че на вас от рибарството ви пишем 3,50. Щото има и одобрена програма вече :-)
Гледайте какво нещо - министър Хасан Адемов е единственият министър, който прокара оперативна програма. И е наистина добър. Нито ДПС го чува, хем че е техен народен представител, нито сегашните.
Няма да се оправим така, убеден съм.

П.П. Да не ме помислите за фен на пеевски, просто се занимавам с проекти. Другите ресори на ДПС - земеделието, рибарството и околната среда се сгромолясаха жестоко..... Просто Адемов е специалист, това е.