Quantcast

Отговорът на уволнения шеф на ИАРА: Медиите манипулират, търпението ми се изчерпа

Александра Маркарян Последна промяна на 22 август 2014 в 12:18 12734 45

Уволненият директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев (ДПС) изпрати гневно писмо, в което обвинява земеделския министър в неетичност, медиите - в манипулиране на обществото и твърди, че работата му в ИАРА е била безупречна.

Сакаджиев бе уволнен от служебния министър на земеделието Васил Грудев на 20 август, след серия публикации на OFFNews, последвани и от материал на Нова тв, с мотива, че по време на управлението му ИАРА системно не е изпълнявала свои задължения, свързани с европейски регламент, че Европейската комисия многократно е изпращала писма за недоброто функциониране на агенцията, че е стартирана наказателна процедура срещу България, която в момента се намира в досъдебна фаза.

Самият той разбрал на 20-ти вечерта за уволнението.

"Министърът е в правото си да избере, кое лице да е изпълнителен директор на ИАРА. Но считам за нормално и етично лично да ми бъде съобщено за решението и да ми бъде връчена заповедта за освобождаването ми, нещо което и до настоящия момент не се е случил, а не да разбера за това от медиите", заявява Сакаджиев. (Запазена е оригиналната пунктуация - бел. ред.)

Според уволнения директор и член на ДПС уволнението му е "факт след масирани медийни атаки лично срещу мен и срещу ИАРА".

В писмото му се казва още, че изнесените в медиите твърдения за скандални уволнения, назначения без конкурси, довели до блокиране работата на Агенцията били "меко казано несериозни и съдържат подвеждаща и манипулативна информация, поднесена изключително тенденциозно за създаването на изкуствени скандали, забавяне и блокиране на работата на Агенцията".

Според писмото, подписано от Майдън Сакаджиев, именно тези публикации щели да "доведат до забавяне стартирането на Програмата за морско дело и рибарство и до реална опасност да загуба на средства и дори нови санкции за страната".

Сакаджиев се оплаква, че бил поискал среща със служебния министър още когато излязла първата публикация (бел. ред. първата публикация излезе, когато нямаше служебен министър, а на власт все още беше правителството в оставка с премиер Пламен Орешарски), но такава му била отказана.

"Впоследствие още на няколко пъти се опитах да разговарям с него и да изложа конкретни факти и аргументи, но отново не ми беше дадена такава възможност", пише уволненият Сакаджиев.

"След като вчера вечерта научих какво е направено (от писмото не става ясно какво е било направено вчера, 21 август. Вероятно Сакаджиев визира заповедта за освобождаването му, която е подписана на 20 август - бел. ред.) търпението ми се изчерпа. Затова се възползвам от възможността си да се защитя и да отговоря на всички нападки и на некоректното отношение от страна на служебния министър на земеделието и храните г-н Грудев", се казва в писмото.

От прессъобщението на Министерството на земеделието и храните Сакаджиев разбрал, че мотивите за уволнението му са свързани със „…системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на Агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации…”

Ето и защитата му:

"Системното неизпълнение на задължения от страна на Агенцията по посочения регламент не се е случило по време на моето управление. То е натрупвано с години, като началото му е през 2011 г. което е отразено в обобщенията на одитните мисии проведени последователно през 2011 г. и 2012 г.

След назначаването ми на поста аз констатирах проблема и твърдя, че благодарение на извършеното по времето докато бях изпълнителен директор наказателната процедура срещу България може да бъде спряна и да се избегне налагане на санкции.

За гореизложеното съм информирал своевременно настоящото ръководство на министерство на земеделието и храните с писмен доклад.

Ето защо считам, че изложеното в прессъобщението е невярно, тенденциозно и показва единствено търсенето на повод за моето освобождаване."

Чрез писмото си той отговаря и на "медийните атаки", описали скандалния начин, по който са уволнявани служители от Агенцията по негово време, като заявява:

"От встъпването ми в длъжност до 20.08.2014 г. са освободени 37 служителя. За сравнение в последната година и половина от управлението на предишното ръководство прекратените правоотношения със служители на агенцията са общо 130.

Служителите в Дирекция ЕФР са 52 щатни бройки. Към 20.08.2014 г. момент е направено едно единствено прекратяване на служебно правоотношение - с г-жа Радослава Митрова. Това бе преценка и предложение на заместник - изпълнителния директор, отговарящ за този ресор. Той е преценил, че с това лице не може да се работи и аз в качеството си на изпълнителен директор приех неговите мотиви в интерес на работата.

Във връзка с отправени обвинения от бивши служители за оказван политически натиск, принуда и извършена „политическа чистка“ в ИАРА, следва да отбележа, че изнесената информация от г-н Евгени Щерев не отговаря на действителното положение. Видно от представената в ефир книжка на г-н Щерев за членство в политическа партия ДПС, същата датира от 2012 г. По никакъв начин като изпълнителен директор не съм оказвал какъвто и да е натиск в тази посока и това се подкрепя от факта, че съм заел поста на изпълнителен директор на ИАРА едва през есента на 2013 г., т.е. г-н Щерев е бил член на ДПС близо година по-рано.

В ИАРА не е имало тормоз и страх от вършене на работата си така, както посочват група служители. Напротив, на всеки беше дадена възможността да се докаже като професионалист. Но именно тази група служители, всички от които бяха в една дирекция, саботираха по всякакъв повод дейността на Агенцията. Те именно персонално носят отговорност и за констатираното в прессъобщението на МЗХ системно неизпълнение на задължения. От началото на моето управление многократно исках да ми се докладва защо се бави стартирането на системата и докъде е стигнала работата. Вместо конкретни отговори се чуваха единствено неясни оправдания. Всичко това наложи да бъдат освободени. Едва след тяхното освобождаване информацията от ЕК започна да пристига навреме до ръководството на Агенцията, което позволи и както посочих по-горе предприемането на действия целящия предотвратяването на налагането на санкции".

За финал на писмото Сакаджиев изтъква "някои от постиженията на ИАРА под мое управление":

"Благодарение на предприетите от мен и моя екип конкретни действия, стартирахме процедури, забавяни и неизпълнявани с години.

Например, успяхме да възобновим дипломатичните отношения с Румъния по Програмата за събиране на данни, съгласно Регламент 199/2008 г. за съвместни научни изследвания. Такива не са осъществявани от 2010 г.

Друг пример е сключването на договори за научни изследвания с три от водешиге научни институти в България- в Пловдив, Варна, София. Това бе много важна стъпка и част от предварителните условия за стартирането на Програмата за морско дело и рибарство, която пресече възможността отново да бъдат наложени санкции от страна на ЕК поради неизвършване на научни изследвания, както през периода 2011-2012 г."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2014 в 14:33

Трудно ми е да определя, кой е по-вреден за ИАРА, *урвите,които се разхождат по коридорите на властта с шишета с интимен сапун или номенклатурчиците...
По-важното е това, че българските рибари са винаги от "страната на булката".

25.08 2014 в 22:18

Пише се "ядАт", а не "ядЪт". Ама и ти си толкова професор, колкото тоя Майдън има висше.

25.08 2014 в 21:55

ЕЕЕ за тази Мачорска ли става дума омъжената дето всеки от регионалните разказва много сексуални легенди и предания...бива си е безспорно..

25.08 2014 в 21:25

Грешката на този бивш директор е че е трябвало да ги уволни още първия ден а не да ги храни със заплати и бонуси 7-8 месеца семействата им да ядът неправомерен хляб от този човек. Както виждам е неправомерно уволнен и като го върнат да си има едно наум.

24.08 2014 в 00:45

И до журналистите от сайта. Като тръгнахте да казвате А и Б що не продължите с останалите букви или ви казаха да спрете до тук?
Не съм адвокат на лицето, но няма смисъл от всичко това ако не заровите лопатата по-дълбоко.... ако можете де.

24.08 2014 в 00:40

Прост народ-слаба държава...много прост народ....
За пръв път го виждам да говори и то толкова толкова истини. Що не се възмутихте на Драго който уволни половината ИАРА и въведе полицейщината на ченгетата в сянка.Тогава за това не се говореше. Беше табу. Последния открадна и опустоши много повече от тука снимания. А пък той горкия до последно не разбра къде се намира и какво става.
Вие мислещите какво очаквахте да се случи при назначаването на тази личност...вероятно нищо. Що сега така викате.
Но пък каза една тайна за един договор с едни крадци на пари маскирани с доста абревиатури пред имената си. Затова вероятно започнаха да се усмихват...усетиха мирис на еврохартийки. Системата небива да бъде рестартирана с нови лица...трябва да се промени. Иначе резултата ще е все същия. Вярно, че е нужен и кадър, но с тази система е безсмислено.

23.08 2014 в 14:36

Истина ли е , че верните му подчинени, подписвали декларация затова,че са доволни от централното ръководство, часове преди да го уволнят!!!Клетва за вярност към партията велика!!

23.08 2014 в 12:36

На тоя прокурор му не требе ...
Пуста простотия - не прощава, ... още малко медийни изяви и неговите сами ше си го приберат на топло, че вече и за тях става опасен ...

23.08 2014 в 12:03

Бай Майдън се връща в ИАРА! Сакън. Майдън САКАДЖИ известно време ще се намира в едно особено паранормално състояние, при което тялото е вече мъртво, но главата още не е осъзнала този факт. Ако това продължи, ще трябва екзорсист.

"Никополският колибар" брутализира ефира на "Нова телевизия", но поставени в антифеодална обстановка "ресьорите" и опорните му точки логично поддадоха. Не му остана време и за молитва по чорапи. Далеч е от класата на религиозният спекулант Шри Раджниш - Ошо. Лошо.

Трябва да призная, че съм учуден от размаха, който придоби драмата в една, на практика, съвсем прозаична дирекцийка от Министерство на земеделието, известна с текучеството си на менструален принцип. Явно августовската липса на новини превърна едно обичайно клане в повод за Септемврийско въстание.

ЗАБРАНЕНИЯТ блог - http://ivberov-zona.blogspot.com/2014/08/blog-post_23.html

23.08 2014 в 08:38

Прабългарино, колегиално е да ти отговоря, въпреки, че тонът ти е непремерено заядлив - писал съм и за Мачорска, когато е било необходимо. ИАРА е страница, която затворих по собствено желание. Ти, след като все още си там, а и си от Бургас, можеш да разкажеш за Дингото, за Пешо Цацата, за "Океански риболов" за Любов, за Бай Петко, за Емил Фаса, за Славян, за кмета. Не чети, ако това те ядосва.