Промени на БСП премахват топлинните счетоводители

Елица Мартинова 01 ноември 2013 в 11:03 3993 9

Центърът на София е без парно. Снимка: БГНЕС
Центърът на София е без парно. Снимка: БГНЕС

 

Топлинните счетоводители вече няма да бъдат задължителни, а домоуправителите и съседите ще решават дали абонатите в сградата да плащат на кубатура или на база отчетеното от измервателни уреди.

Това гласят промени в Закона за енергетиката, изготвени от "Коалиция за България".

Всички семейства в блоковете ще могат заедно да решат по какъв начин ще се разпределя сметката, отчетена от общия топломер. От КБ ще предложат домоуправителите във входовете да получат право еднолично да сключват договор с Топлофикация. С това услугите на топлинните счетоводители ще станат излишни.

В случай, че в по-големите блокове, където всички входове са на една абонатна система, няма постигнат консенсус по въпроса, режимът на отчитане ще се запази както досега.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев обясни, че целта на левицата е да намали сметките за парно на абонатите.

По този начин Топлофикациите ще излязат на директния пазар и ще имат директни договори с клиентите си, обясни Куюмджиев.

КБ все още не са внесли промените в Закона за енергетиката. От левицата са решени да внесат измененията в деловодството на парламента, след като постигнат компромис между исканията на потребителите и топлофикациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!