Промени на БСП премахват топлинните счетоводители

Елица Мартинова Последна промяна на 01 ноември 2013 в 11:03 3426 9

Центърът на София е без парно. Снимка: БГНЕС
Центърът на София е без парно. Снимка: БГНЕС

 

Топлинните счетоводители вече няма да бъдат задължителни, а домоуправителите и съседите ще решават дали абонатите в сградата да плащат на кубатура или на база отчетеното от измервателни уреди.

Това гласят промени в Закона за енергетиката, изготвени от "Коалиция за България".

Всички семейства в блоковете ще могат заедно да решат по какъв начин ще се разпределя сметката, отчетена от общия топломер. От КБ ще предложат домоуправителите във входовете да получат право еднолично да сключват договор с Топлофикация. С това услугите на топлинните счетоводители ще станат излишни.

В случай, че в по-големите блокове, където всички входове са на една абонатна система, няма постигнат консенсус по въпроса, режимът на отчитане ще се запази както досега.

В кулоарите на парламента зам.-председателят на енергийната комисия Явор Куюмджиев обясни, че целта на левицата е да намали сметките за парно на абонатите.

По този начин Топлофикациите ще излязат на директния пазар и ще имат директни договори с клиентите си, обясни Куюмджиев.

КБ все още не са внесли промените в Закона за енергетиката. От левицата са решени да внесат измененията в деловодството на парламента, след като постигнат компромис между исканията на потребителите и топлофикациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 21:51

Че нали топлофикация беше И държавна собственост? И общинска също, да усети че нещо се подобрява?

Истината е казана в статията, времето на парно на корем през социализма отмина. Защото "братята" вече ни продават газа на МНОООГО по-високи цени. И защото не парното е скъпо а всъщност ЗАПЛАТИТЕ ни са МНОГО НИСКИ. Но това никога няма да го видиш написано някъде. Защото заплатите ги дават милите ни олигарси а вестниците, радиото, телевизията, политиците... всичко е купено от тях. Затова ще ви залъгват с топлинните счетоводители, за да не се замислите ЗАЩО не можете да си ПЛАТИТЕ парното.

11.12 2013 в 21:43

Дори да са реални сметките /как?/ пак няма да се плащат. Просто са прекалено високи за жизненият стандарт на много хора. Те не плащат, много от тях се отказват, за да оцелее Топлофикация разхвърля сметките на останалите с парно върху всички чрез сградната инсталация и колелото се завърта.

Идеята, че топлинните счетоводители са виновните е ГЛУПАВА. Така и не разбра този тъп електорат, че Техем и подобните само ОТЧИТАТ уредите. Както и да го въртиш трябва да се плати сметката според главният топломер който е в мазето и принадлежи на Топлофикация. И да махнат топлинните счетоводители той си остава. Сметките ще са същите и без топлинните счетоводители.

Така че и с това ще се получи като прословутото намаляване на тока с 5%. Уж махнаха добавките но всъщност ги маскираха в общата цена на тока и сметките си останаха същите. Но с такъв глупав народ който толкова лесно се връзва на манипулации и лае срещу който му посочат вместо да помисли с главата си така ще сме.

07.11 2013 в 23:29

Топлофикация дължи НАЕМ на всички свои абонати - за тръбите, които минават през техните имоти.

07.11 2013 в 23:26

Топлофикациите трябва да бъдат ДЪРЖАВНА собственост. За да се сложи край на безпрецедентните измами и кражби. Както и на картелите: енергоразпределително дружество + топлофикация с един собственик.
И, да: топлинните "счетоводители" са излишни!! Нека топлофикациите сами си водят сметките - както преди. Стиха сме хранили лентяи! Има по-нуждаещи се от тях!

06.11 2013 в 12:47

За съжаление отново лаици ни замазват очите. Разбирам ги комунистите - искат да се харесат на хората, клатят им се столовете. Нали в крайна сметка сумата за отопление няма да е по-малка. А това за разсроченото плащане го има и в момента, не разбирам защо трябва да го налагат със закон за всички. Дали му стигат умствените възможности на това червено величие (Куюмджиев) да проумее, че хората искат РЕАЛНИ месечни сметки, а не равни, но пак прогнозни. Навсякъде по белия свят отчитането е дистанционно, ежемесечно и това е възмездна услуга. Като ходят по "работните си посещения" в чужбина, не е трудно да погледнат радиаторите в хотелските си стаи - всички имат топломери !! Само че разликата е в липсата на идиотизъм в наредбите! И само да уточня, ако има не разбрали - никъде не допускат абсолютен монопол - който доставя, да разпределя! Това ми прилича на понятието "комунизъм" - хем ........, хем душата в рая! Колкото до жалкия опит да прехвърлят отговорността на разпределението между съседите...няма кой да му се върже на тоя.Да разпределя с жена си каквото иска, но със съседите....страшна смешка.

06.11 2013 в 12:32

За съжаление отново лаици ни замазват очите. Разбирам ги комунистите - искат да се харесат на хората, клатят им се столовете. Нали в крайна сметка сумата за отопление няма да е по-малка. А това за разсроченото плащане го има и в момента, не разбирам защо трябва да го налагат със закон за всички. Дали му стигат умствените възможности на това червено величие (Куюмджиев) да проумее, че хората искат РЕАЛНИ месечни сметки, а не равни, но пак прогнозни. Навсякъде по белия свят отчитането е дистанционно, ежемесечно и това е възмездна услуга. Като ходят по "работните си посещения" в чужбина, не е трудно да погледнат радиаторите в хотелските си стаи - всички имат топломери !! Само че разликата е в липсата на идиотизъм в наредбите! И само да уточня, ако има не разбрали - никъде не допускат абсолютен монопол - който доставя, да разпределя! Това ми прилича на понятието "комунизъм" - хем ........, хем душата в рая! Колкото до жалкия опит да прехвърлят отговорността на разпределението между съседите...няма кой да му се върже на тоя. Да разпределя с жена си каквото иска, но със съседите....страшна смешка.

01.11 2013 в 14:18

Първо вземат половината пенция на майка ми, за да й сложат уреди, след това решават, че уредите не са задължителни, и я пращат сама да си урежда сметките с още 50 апартамента в блока. За да могат да крадат и да си лапкат необезпокоявано, докато онези се бият помежду си за сметките. Е няма такава страна в Европа.

01.11 2013 в 12:42

Няма да се предвиди. Целта е създаване, а не решаване на проблеми.

01.11 2013 в 11:47

Да се предвиди възможност за отказ от топлофикация, а не да си им клиент, дори и да не го желаеш!