Врачани плащат 5-та година парно, без да имат радиатори

15 октомври 2013 в 08:45 2895 4

Хиляди българи излязоха в началото на 2013 г. на протест срещу завишените сметки за ток и парно Снимка: Сергей Антонов
Хиляди българи излязоха в началото на 2013 г. на протест срещу завишените сметки за ток и парно Снимка: Сергей Антонов

Врачанско семейство води битка с местната „Топлофикация", защото всяка зима получава сметка за парно, след като преди години е демонтирало и радиаторите и тръбите за парно и топла вода, съобщи bTV.

От 2008 г. година семейство Василеви не може да „скъса" с врачанската „Топлофикация".

Тъй като жилището им е на последния етаж, собствениците, до които топлото и без това трудно достигало, изрязали тръбите и радиаторите без това да ощети съседите им.

"Апартаментът ни не е отопляем от никой, на последен етаж сме, не влияем на „Топлофикация”, на входа не влияем. Покрай нас не живее никой, даже и топлата вода махнах, за да нямам никакви допирни точки с „Топлофикация”, разказа потърпевшият Николай Василев.

"Отоплителната инсталация във входа също отдавна е премахната. Няма по никакъв начин откъде ние да изразходваме енергия, която да се плаща”, категорична е дъщеря му Йоана Василева.

"Топлофикация" обаче продължила да изпраща фактури със сметка от по 30 лв. от врачанската "Топлофикация" през зимните месеци.

От „Топлофикация" един господин казва хайде какво толкова нали са 30-40 лева, добре де, плати ми ги ти, защо да давам аз тези пари”, пита Йоана Василева.

В знак на протест семейството отказало да плаща сметките за услуга, която не е получило и така за 5 години дължимата сума стигнала 800 лв.

Конфликтът се пренесъл в съда, но на окръжна инстанция Василеви изгубили делото.

„В Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяването не съществува думата тръби, първи етаж, последен, краен апартамент и така нататък, има понятието имот в отопляема сграда, независимо къде се намира апартаментът, къде минават тръбите, всички, които са вътре трябва да заплащат общите разходи”, обясни пред bTV инж. Кремен Георгиев, зам-изпълнителен директор на „Топлофикация" – Враца.

За да не се отчита парно на Василеви, по закон две трети от собствениците в сградата трябва да се откажат от „Топлофикация", в противен случай семейството ще продължи да получава фактури.

Василеви обаче са категорични, че няма да плащат и настояват за промяна в закона, която да позволява на всеки собственик да избира какво отопление да ползва, вместо да ги закрепостява към „Топлофикация”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews