Quantcast

По-високи сметки за парно в топлите месеци

Последна промяна на 30 октомври 2013 в 12:46 1181 7

Парното. Снимка : БГНЕС
Парното. Снимка : БГНЕС

Нова Наредба за топлоснабдяването предвижда плащане на сравнително равни сметки за парно през месеците, в които се топлим.

Наредбата е публикувана вчера в Държавен вестник и е изненадала Столичния общински съвет (СОС), който е принципал  на "Топлофикация-София", съобщи председателят на СОС Елен Герджиков.

Разликата в сметките за предстоящия отоплителен сезон ще е в това, че за база ще се взима средната дневна енергия за целия минал отоплителен сезон за една етажна собственост и ще се умножава по броя на дните, в които е подавана топлинна енергия. Досега за база се използваше процент от използваната енергия за съответния месец на миналата година.

Това ще доведе до по-високи сметки за по-топлите месеци като ноември, март и април, но пък няма да има пикови сметки за янаури и февруари, предполага Николай Стойнев, шеф на общинската стопанска комисия.

Предвиден е и климатичен коефицент, който ще намалява сметките, ако месецът е бил по-топъл и ще ги увеличава при големи студове.

Прогнозните дялове не се отнася за сградите с уреди за дистанционно отчитане и за тези, които са на самоотчет, напомниха общинските съветници.

Те припомниха още, че СОС създаде работни група, която да изработи промени в начина за плащане на парното още януари тази година и март предложи проект на промени на Министерството на икономиката и енергетиката.

Общинарите не разбират защо промените в начина на изчисляване на сметките се правят при започнал отоплителен сезон (от началото на октомври "Топлофикация-София" подава топлинна енергия на абонатите, които са пожелаха), без разяснителна кампания за клиентите на топлофикациите как ще се променят сметките им и без нужното технологично време дружествата да променят софтуера си.

Общинските съветници настояват за отлагателен период от поне един месец за прилагането на новата наредба и в този период да се обясни на абонатите как и защо ще се променят техните сметки за парно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2013 в 12:33

За съжаление отново лаици ни замазват очите. Разбирам ги комунистите - искат да се харесат на хората, клатят им се столовете. Нали в крайна сметка сумата за отопление няма да е по-малка. А това за разсроченото плащане го има и в момента, не разбирам защо трябва да го налагат със закон за всички. Дали му стигат умствените възможности на това червено величие (Куюмджиев) да проумее, че хората искат РЕАЛНИ месечни сметки, а не равни, но пак прогнозни. Навсякъде по белия свят отчитането е дистанционно, ежемесечно и това е възмездна услуга. Като ходят по "работните си посещения" в чужбина, не е трудно да погледнат радиаторите в хотелските си стаи - всички имат топломери !! Само че разликата е в липсата на идиотизъм в наредбите! И само да уточня, ако има не разбрали - никъде не допускат абсолютен монопол - който доставя, да разпределя! Това ми прилича на понятието "комунизъм" - хем ........, хем душата в рая! Колкото до жалкия опит да прехвърлят отговорността на разпределението между съседите...няма кой да му се върже на тоя.Да разпределя с жена си каквото иска, но със съседите....страшна смешка.

31.10 2013 в 10:12

Искам да плащам толкова, колкото съм потребила в месеца, не искам измислени сметки. Искам да знам за какво и защо плащам!

30.10 2013 в 14:35

Целта е повече от ясна - Сергейчо в Европаралмента. Всички действия на червеноидите са подчинени на тази идея.

30.10 2013 в 14:11

Само една забележка към иначе великолепното предложение.Тези от среден мениджър нагоре да не се евакуират от сградата след линча...

30.10 2013 в 13:59

започва се зимното рекетиране и доубиване на народа

30.10 2013 в 13:41

Е това е поредната простотия на червените кхмери. Целта е ясна - да няма конкретен месец с големи сметки, за да не се провокират бунтове. Искам да плащам толкова, колкото съм потребил в месеца, не искам измислени сметки. Искам да знам за какво и защо плащам, другари! Егати нещастниците!

30.10 2013 в 12:56

Аз предлагам да отидем в централата на топлофикация и да линчуваме всички от среден мениджър нагоре, после да евакуираме сградата и да я запалим. Този рекет трябва да спре един път завинаги.