По-високи сметки за парно в топлите месеци

Нели Чолашка 30 октомври 2013 в 12:46 1857 7

Парното. Снимка : БГНЕС
Парното. Снимка : БГНЕС

Нова Наредба за топлоснабдяването предвижда плащане на сравнително равни сметки за парно през месеците, в които се топлим.

Наредбата е публикувана вчера в Държавен вестник и е изненадала Столичния общински съвет (СОС), който е принципал  на "Топлофикация-София", съобщи председателят на СОС Елен Герджиков.

Разликата в сметките за предстоящия отоплителен сезон ще е в това, че за база ще се взима средната дневна енергия за целия минал отоплителен сезон за една етажна собственост и ще се умножава по броя на дните, в които е подавана топлинна енергия. Досега за база се използваше процент от използваната енергия за съответния месец на миналата година.

Това ще доведе до по-високи сметки за по-топлите месеци като ноември, март и април, но пък няма да има пикови сметки за янаури и февруари, предполага Николай Стойнев, шеф на общинската стопанска комисия.

Предвиден е и климатичен коефицент, който ще намалява сметките, ако месецът е бил по-топъл и ще ги увеличава при големи студове.

Прогнозните дялове не се отнася за сградите с уреди за дистанционно отчитане и за тези, които са на самоотчет, напомниха общинските съветници.

Те припомниха още, че СОС създаде работни група, която да изработи промени в начина за плащане на парното още януари тази година и март предложи проект на промени на Министерството на икономиката и енергетиката.

Общинарите не разбират защо промените в начина на изчисляване на сметките се правят при започнал отоплителен сезон (от началото на октомври "Топлофикация-София" подава топлинна енергия на абонатите, които са пожелаха), без разяснителна кампания за клиентите на топлофикациите как ще се променят сметките им и без нужното технологично време дружествата да променят софтуера си.

Общинските съветници настояват за отлагателен период от поне един месец за прилагането на новата наредба и в този период да се обясни на абонатите как и защо ще се променят техните сметки за парно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови