Прокопиев: Предложението на Оманския фонд за КТБ е от типа идеите наши, бензинът ваш

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2014 в 09:09 7671 10

Иво Прокопиев

"В офертата на Оманския фонд няма предложение за инвестиране в банката, а има идея държавата да даде 6 млрд. лева, с който банката да отвори. Това е нещо като приказката – идеите наши, бензинът ваш”.

Това обяви в интервю за Нова телевизия издателят на вестник "Капитал" Иво Прокопиев.

Неговата прогноза е, че в рамките на ноември 150 000 депозанти с гарантирани влогове в КТБ ще могат да си вземат парите.

По думите му дупката във финансовата институция има три компонента. Първият са обществено-политическите разходи за медии, политически партии, спонсорство на неправителствени организации, на спортни клубове и други.

„Тези пари са около 1 млрд. лева. Те са невъзвръщаеми”, коментира Прокопиев.

Вторият компонент е лош финансов мениджмънт. И третият компонент е, че по веригата има активи за 1-2 млрд. лева, но банката няма достъп до тях.

„КТБ дълги години съществува с мощна медийна, политическа и институционална подкрепа. Искането за спасяването на банката беше последното усилие на тази мрежа от влияние да изманипулира общественото мнение. От финансова гледна точка темата за спасяването на КТБ се изпари с публикуване на одиторските доклади”, смята бизнесменът.

По негова информация около 3 300 са влоговете с над 100 000 евро на физически лица и около 250 са компаниите, които имат над гарантирания минимум.

„От последните над половината от сумата е свързана с бившите акционери, а от физическите лица големите депозанти с над 1 млн. са не повече от 300 – 400”, уточни Прокопиев.

Според него няма как парламентът първо да се заеме с проектозакона за промени в банковата система на Делян Пеевски от ДПС, срещу когото хората протестираха по улиците близо година.

Прокопиев смята също, че законопроектът може да се напише много по-добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2014 в 07:15

ако банката фалира, следващата кражба ще бъде през масата на несъстоятелността и ще се изразява в придобиване на подценени активи от подставени лица.
Съмнявам се във всяко изказване, което заема позиция в полза на фалит (която по принцип споделям), но не отчита особеностите на конкретния случай.

04.11 2014 в 06:08

@psn,
някои от въросите ти са по-скоро риторични.
И въпреки това НИКОЙ, от когото зависи и една милионна частица за решаването на въпроса, не си ги е задал.
Напротив - когато някой наоколо ги е загатвал, е получавал само шъткане и заплаха.

Идея си нямам кой(хаха) може да направи нещо, но това което правят в момента е замитане и оневиняване на бандити. Много от тях депутати, цаци, мвр шефове, всички с малка възможност да побутнат каруцата злато в пропастта с чакащите чакали.

Хахахахахахаха

04.11 2014 в 03:05

Наглеците Галя и Иво Прокопиеви, с чието финансиране и задкулисие вървяха протестърските разходки, вериги на СУ, окипации и т.н. ведно с Рустем Плювню, що не обяснят как Уникредит периодично предоговаря кредити на Прокопиев и отлага плащане на кредитите, това престъпление ли е?!? И Главпрокурора що не повдигне обвинение, ако е престъпление. Тъй като както в КТБ отпускане на кредити е чиста банкова дейност, така и към Уникредит не може да се повдига обвинения.
Само че двамата наглеци Прокопиеви продължават да обикалят от ТV на ТV да дрънкат с/у КТБ, да ВИДЯТ СЕБЕ СИ, че отвсякъде са я закършили ... кредити, задкулисие

03.11 2014 в 14:39

Има няколко неща, които г-н Прокопиев има в изобилие, а аз нямам:

1. Нямам достъп до огромни масиви с иначе абсолютно поверителна информация за банката и нейните вложители и кредитори

2. Поради това нямам и твърдо мнение какво всъщност трябва да се направи с банката.

3. И, естествено, нямам и медии, където да налагам мнението си и да налагам (в другия смисъл) всеки, който ми е неудобен.

Изобщо аз съм един средностатистически, умерено злебен и напълно неинформиран българин, който ще плаща при всяко положение.

03.11 2014 в 11:35

@IP- Мощна, и още как?! Само до преди 5 месеца си бъркаха по дупките с Пеевски, нима не се радваше на мощната подкрепа години наред? Радваше се. Само да се споменеше името на Караибрахим по форумите - се напълваше с платени тролове да сипят хвалебствия за Икономиста и Банкера на годината, за Банка на годината и пр. и пр. Айде, някой не си завираме главите отзад.......

Та мина е само тази банка такава? Ми не е, има и други :-) Икономедия твърди това от години, оказа се, че са им били прави анализите. Случи се точно това, за което предупреждаваха. Отворете ги малко тези уши!

03.11 2014 в 10:07

Браво, Лопе де Вега! Значи все още има българи, четящи и познаващи СТОЙНОСТНАТА литература!

03.11 2014 в 10:05

Кой идиот е сложил минус на първия въпрос???
Поздрав!