Прокопиев: Предложението на Оманския фонд за КТБ е от типа идеите наши, бензинът ваш

OFFNews 03 ноември 2014 в 09:09 8120 10

Иво Прокопиев

"В офертата на Оманския фонд няма предложение за инвестиране в банката, а има идея държавата да даде 6 млрд. лева, с който банката да отвори. Това е нещо като приказката – идеите наши, бензинът ваш”.

Това обяви в интервю за Нова телевизия издателят на вестник "Капитал" Иво Прокопиев.

Неговата прогноза е, че в рамките на ноември 150 000 депозанти с гарантирани влогове в КТБ ще могат да си вземат парите.

По думите му дупката във финансовата институция има три компонента. Първият са обществено-политическите разходи за медии, политически партии, спонсорство на неправителствени организации, на спортни клубове и други.

„Тези пари са около 1 млрд. лева. Те са невъзвръщаеми”, коментира Прокопиев.

Вторият компонент е лош финансов мениджмънт. И третият компонент е, че по веригата има активи за 1-2 млрд. лева, но банката няма достъп до тях.

„КТБ дълги години съществува с мощна медийна, политическа и институционална подкрепа. Искането за спасяването на банката беше последното усилие на тази мрежа от влияние да изманипулира общественото мнение. От финансова гледна точка темата за спасяването на КТБ се изпари с публикуване на одиторските доклади”, смята бизнесменът.

По негова информация около 3 300 са влоговете с над 100 000 евро на физически лица и около 250 са компаниите, които имат над гарантирания минимум.

„От последните над половината от сумата е свързана с бившите акционери, а от физическите лица големите депозанти с над 1 млн. са не повече от 300 – 400”, уточни Прокопиев.

Според него няма как парламентът първо да се заеме с проектозакона за промени в банковата система на Делян Пеевски от ДПС, срещу когото хората протестираха по улиците близо година.

Прокопиев смята също, че законопроектът може да се напише много по-добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков