Quantcast

Цесиите в КТБ достигнали до 1 млрд. лв.

OFFNews Последна промяна на 03 ноември 2014 в 07:59 7342 15

Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ са достигнали 1 млрд. лв.

Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%, съобщава вестник "24 часа".

Основни участници в схемата са вложители и хора или фирми с кредити.

"В българския парламент има представители на един икономически кръг и той вече придобива депозити, негарантирани в КТБ. Имаме съмнения, че директорът на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг", обяви в петък от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той предупреди, че ДПС ще наблюдава много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. 

Вложителите в банката пък поискаха с декларация главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да предприеме действия срещу управителя на БНБ Иван Искров и УС на централната банка за умишлено въвеждане в заблуждение и измама на хиляди хора. 

Те твърдят, че на заседанието на парламента в петък Искров е излъгал за условията на предварителната оферта на консорциума от Оманския държавен фонд, ЕПИК и "Джемкорп кепитъл". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 14:24

Нека за всички е ясен един тънък момент, с който скоро ще започне да се флиртува и в съда. Да не говорим, че ДПС вече се заиграха с него. А именно:
ДОГОВОРЪТ ЗА ЦЕСИЯ Е ДВУСТРАНЕН !!!
Сиреч страната дължаща вземането, обект на договора не участва. Иван дължи на Драган 1000 лева. Драган не получава законното си вземане в договорения срок (независимо от обстоятелствата). Драган няма възможност да ходи да си дири вземането (най-общо казано, каквото и да значи това). Драган е съгласен да получи 800 вместо 1000 лева, събирането на които счита непосилно за него. Появява се Петър, който се наема да купи цялото вземане на Драган от Иван срещу възнаграждение от 800 лева. Петър и Драган сключват договор за цесия, в който Иван не участва, даже и не знае за него. Предмет на договора е точно описано вземането на Драган от Иван, а не кои да е други 1000 лева (фактури, дати, договори, ипотеки, вписвания и и т.н.)
и така насетне ...
В конкретния случай, длъжникът на КТБ има право да се яви с договор за цесия, сключен с кредитор (вложител) на КТБ. и да иска редуциране (чрез прихващане) на собствения си дълг към КТБ с размера на предмета на цесионния договор. След представяне на такъв договор, би следвало КТБ да не дължи повече нищо на вложителя. Какво е възнаграждението по договора - също не представлява интерес за банката.
та така и не разбрах - какво губи Държавата в случая ?
съвсем друг е въпроса, че на някой му се иска той да казва кой с кого да сключва такива договори. да, ама не !

04.11 2014 в 13:06

Ами едно от първите решения на квесторите беше да позволят цесиите, ден след като банката мина под особен надзор, мисля даже новината е още на сайта на БНБ. То трябва да си идиот да не се сетиш че свои хора ще си платят заемитена половин цена. Разбира се за цесии на стойност 1 милиард трябва да знаеш, кои са вложителите. Ще е голям купон, ако се окаже, че и общини и държавни предприятия са в схемата (ще се учудя, ако не са).
Аз ако имам читава фирма със заем в КТБ, точно това ще направя, даже мога да рефинсирам купуването на необезпечени влогове.
Така вероятно най-добрите активи в КТБ се изпаряват.

04.11 2014 в 11:57

До Dr
Синдикът може да приеме цесиите и тогава ще има доста спечелили и доста ощетени.
В КТБ почти няма да останат читави активи, така че негарантираните депозити и фонда за гарантиране на депозитите горят.

03.11 2014 в 22:07

Горките вложители в банката. До такава степен са объркани, че търсят под вола теле - призовават Цацаров да се самосезира за нещо си, а забравят до поискат да се потърси съдебна отговорност от виновника за източването и разграбването на КТБ - Цветан Василев.

03.11 2014 в 11:50

Dr БНБ одобриха някой цесии последните месеци т.е. Вече парата е раздадена.

Ако беше слушал Мартин Димитров вместо да цъкам минуси и пишеш глупости щешебда знаеш, че идеята му е с читавите кредити фонда за гарантиране на депозитите да покрие поне част от сумата. Ама ако всички читави кредити са заменени за депозити фонда духа супата и наред идваме ние да платим сметката т.е. Вече 3 или 4 милиарда вместо 2 както обяви БНБ

03.11 2014 в 10:56

Истинското разграбване на КТБ започва сега!

03.11 2014 в 10:30

вмирисън, ибавайти си потка майнъ с оня михлюзин овчътъ главъ! дейба мръснити долни трулясници гейберастки дейба-а-а-ааааааа! Маминциту ви просту дейба-а-а-ааааа!

03.11 2014 в 10:17

а, на трола Мъкаа защо само плюсчета му цъкате?
Това, което казва за БНБ и Прокуратурата е вярно, но спестява, че Цветан Василев също е крал и източвал банката.
Аферата представлява скарване между двама престъпника и там невинни няма.
Просто е.

03.11 2014 в 09:57

До Луис:
Аха. Да. Така си го представих. Благодаря!

03.11 2014 в 09:56

Щом като и юристите не са на едно мнение,да потърсят европейски аналог.