Quantcast

Гарантираните влогове в КТБ ще бъдат изплатени до началото на декември

Фалитът е най-доброто решение при тази ситуация, коментира икономистът Георги Ангелов

Мая Младенова Последна промяна на 31 октомври 2014 в 16:12 11341 8

Георги Ангелов

Снимка БГНЕС

Георги Ангелов

С икономиста от "Отворено общество" Георги Ангелов разговаряме за това какво се случва с КТБ и парите на вложителите след днешното решение на парламента да сложи край на опитите за оздравяване на банката и да я остави да фалира.

- Г-н Ангелов, как ще коментирате решението на Народното събрание и какво следва оттук нататък?

- Реално парламентът нищо не е решил. Той просто отказа да променя законите и те остават в сегашния си вид.

- Означава ли това категорично, че банката ще бъде оставена да фалира?

- Тя е фактически фалирала, тъй като има близо 5 милиарда загуби по лоши кредити. Никакви промени в закона не могат да променят този факт. Единственият начин банката да не фалира е инвеститорът да дойде и да даде 5 милиарда в брой. Обаче от неговото писмо видяхме, че той не иска да даде никакви пари, а иска пари от държавата.

Oстава да се следва се сегашният закон, според който, след като една банка е фактически фалирала, това се декларира със съдебно решение. Това трябва да стане най-късно следващата седмица. Всъщност отиваме към вариант изплащане на гарантираните влогове. Банката минава в несъстоятелност и по съдебен ред започва да търси лошите кредити. Колкото по-голяма част от тях събере, толкова по-голяма част от негарантираните влогове ще бъдат върнати. Това е процедурата.

- Кога вложителите с депозити до 196 000 лева могат да очакват да получат парите си?

- Срокът по сегашния закон е 20 работни дни след обявяване на фалита. Те изтичат в началото на декември. Парламентът каза, че ще приеме нов закон, с който да го съкрати още повече. Така че вероятно в края на ноември или началото на декември гарантираните вложители ще имат достъп до своите пари. Вече няма възможност за отлагане.

- Каква е прогнозата Ви за негарантираните влогове? Какъв процент биха били възстановени и по какъв ред се изплащат те?

- Първо, част от негарантираните влоговете вече са сключили цесии и прихващания и са избягали от банката. В този смисъл, те са се спасили. Разбира се, не са получили всичките си пари. Останалите стават кредитор на банката. Когато тя събере някакви пари, ги разпределя между кредиторите. Най-големият кредитор ще бъде Фондът за гарантиране на влоговете, тъй като той ще изплати гарантираните влогове. Останалите едри вложители си остават и ще получат средствата си пропорционално. Ако, да кажем, банката събере 100 млн. лева през март 2015 г., тя ги разпределя в процентно съотношение между отделните кредитори. Да кажем - 70 милиона на фонда, 5 милиона на един вложител, 3 милиона на друг вложител. След 6 месеца, ако събере още 100 млн. лева, пак ги разпределя пропорционално. Това е основната част на процедурата по несъстоятелност - да събере максимална част от парите.

- Защо КТБ не бе разделена на "лоша" и "добра" банка, каквато идея имаше първоначално?

- Към днешна дата не е актуална, понеже банката почти няма добри активи. Разделянето на добра и лоша банка изисква все пак да има добра част. В противен случай новата "добра" банка ще има много малко активи, а много вложители, и няма да е стабилна.

Да не говорим, че няма законодателна база за това. За целта е необходимо БНБ да има съответните законови правомощия, а за подобни законови промени няма време.

- Положителна ли е според Вас развръзката с КТБ?

- В сегашната ситуация, при липса на инвеститор, това е най-доброто решение. То е и най-евтиното за данъкоплатците, тъй като банката ще си фалира, но няма да се прехвърлят тежести на данъкоплатците. Фондът за гарантиране на влоговете ще понесе основната тежест, но след това ще си търси парите обратно от лошите кредити на КТБ. 

Разбира се, най-добре би било отнякъде да дойде инвеститор с 5 милиарда и да ги вложи. Но такъв инвеститор при толкова проблемна банка и при толкова лоши кредити няма как да се появи. Никъде по света не се появява инвеститор за такава банка. Всички искат да купят добра банка. Идеалният вариант няма как да се случи. Така че в реалния свят фалитът е най-реалистичното нещо.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.11 2014 в 20:43

По повод на горната статия, моля не давайте възможност на некомпетентни хора с "жълто около устата" да правят "анализи" .
Само искам да ви предупредя - следете какво ще се случи след около година - свежите пари идващи от работещите в чужбина българи няма да ги има!!! Огромна част от младите ще се насочат навън а други просто нама да имат нужда от българско гражданство!!!!
Ако да за какво ти е гражданство на жържава която провежда политика на геноцид !

Успех на тези които ще оцелеят !

02.11 2014 в 18:53

между другото на сайта на ИПИ има много интересни анализи.
Ако искате да поумнеете, моля: www.ime.bg

02.11 2014 в 18:48

Загубите на държавата при фалит ще са около 1.5 милиарда - 3.7 милиарда гарнатирани - около 1.2 милиарда оцелели активи на банката които могат да се ликвидират. Останалото са си загуби на хората и фирмите с големи депозити. Да, много хора ще си загубят работата, но хората губят работи постоянно, това е живота - борба за оцеляване.
От другас страна ако държавата плати цялата сметка за КТБ както тази курветина Ахудова напира, вместо 1.5 милиарда държавата (тоест всички ние) ще загубим около 5 милиарда. Мерси, но няма нужда. Костов да си губи 100-те милиона, първанката да губи 80-те, Веждито ще загуби само 2 милиона, но той пък пак ще ги изкара с длетото, а Костов вече няма каква държавна собственост да продаде : ) Съдба : )

02.11 2014 в 13:23

Отврат и тоя сайт е на соросоиди! Ако България е в разруха, то е благодарение на тия либералстващи идиоти - лакеи на Сорос, дето нямат един ден трудов стаж в реалната икономика. Намаше да имат никакъв шанс да съсипват страната ни ако колониална слугинска администрация и жураналистика не ги допускаше.

01.11 2014 в 08:12

АМ Ся, КО праИм Ся?!? ОГРАБИХА СПЕСТЯВАНИЯТА на БЪЛГАРИТЕ! ФАКТ!
17юни 2014 г. БНБ-Прессъобщение: “По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова с-ма. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално”!!!!!!
А вчера 31октомври14 у ПАРЛАМЕНТО бе друго шоу, за будалЯта бугаре! За будалЯтабугаре песента на Куийн „The Show Must Go On“! С Парламентарен цирк!
ОЩЕ началото на 2014 г. написах: “Протестите и протестърите и техните поръчители и спонсори няма да се задоволят с разходки по жълтите павета и вериги на СУ – трябва им финансов КОЛАПС на държавата, за да дойдат на власт, лигите им течаха за власт!
И почнаха – 25 февр14 Сигнал на протестъри с/уКТБ тържествено с ТВкамери, подписан от Хр. Иванов сега награден служебен правосъден... И ПОЧНАХА медиите: БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА С ВЕСТНИК! И почна Главпрокурора, първо отнемат допуска ПодуправителБанковнадзор – блокират БНБ, Следва закани на Главпрокурор http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html .
И ТОВА Е МАЛКО – Затова петък/13 юни Главпрокурор води ювелирна акция “КТБ” http://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полиц а-ла.... И БАНКОВА ПАНИКА.... от 13-20 юни от КТБ изтеглени главно електронно 1.3 млрд от КТБ, отишли в НЕбългарски банки – Уникредит, ДСК, Алфа, Париба и т.н. – ДЮШЕШ, без реклами и напъване им се пада готов финансов ресурс – цели 1.3 млрд...
ПРИНОС на Главпрокурора – от 1929 г. е “БАНКА СЕ УБИВА С ВЕСТНИК”, а в БГ убиха КТБ с ювелирна акция на Главпрокурор петък/13 юни....
ОЩЕ в началото на 2014 г. написах – в БГ няма нищо за крадене, остават спестяванията на хората. Всичко останало от бай Тошо е веч окрадено, приватизирано, разрушено. Последното продаде Боко – Булгартабак, ЕРП и дребни.
ОСТАВАТ СПЕСТЯВАНИЯТА на будалЯта бугаре, рИвете!!!!

31.10 2014 в 21:41

До 01 Бирникь

Невежеството не е предимство, а недостатък.
Очевидно нищо не можеш да противопоставиш по същество, затова се опияняваш от собствената си злоба и завист.
Вагони с книги трябва да изчетеш и разбереш, за да достигнеш нивото на Георги Ангелов и други "неолиберали".

31.10 2014 в 17:29

И какво от казането не е вярно?

31.10 2014 в 16:43

Оффневз, докога ще ни пробутвате мненията на такива "независими" "икономисти", без ден трудов стаж в сериозна фирма или институция ? Този, заедно с останалите от ФОНДАЦИЯ "Институт "Отворено общество", ФОНДАЦИЯ "Институт за пазарна икономика", ФОНДАЦИЯ "Център за либерални стратегии" и т.н., са най-вредните за държавата и обществото манипулатори, финансирани отвън. Прилагането на предлаганите от тях неолиберастки политики съсипаха държавата.