Quantcast

Цонев: Кръг в парламента придобива депозити в КТБ

Offnews Последна промяна на 31 октомври 2014 в 14:54 10618 13

Йордан Цонев

Снимка Сергей Антонов

Йордан Цонев говори от парламентарната трибуна в пленарната зала по време на дебата за КТБ

В българския парламент има представители на един икономически кръг, който вече придобива депозити в КТБ. Имаме съмнения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг, заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС по време на дебатите по приемането на решение за Корпоративна търговска банка.

"Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Оттук нататък започва да действа Фондът за гарантиране влогове, той ще предложи на съда синдика и той ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи", каза Йордан Цонев.

"Ние имаме съмнения, че сегашният директор на фонда, но ще чакаме и ще наблюдаваме всяко действие, е свързан с един икономически кръг, който има представители в този парламент и този кръг вече придобива депозити, негарантирани. Имаме точна информация за това, но водени от принципа да не обвиняваме преди да има точни извършени действия и факти ще го направим тогава, когато това стане факт", закани се той.

Той гарантира, че ДПС ще наблюдава действията на фонда много внимателно. "Ще видите кой е искал фалита на КТБ и ще видите кой организира протести за това и кой дори не се замисля дали има пазарна възможност да бъде направено нещо за банката", посочи Цонев, макар да обяви, че според него пазарно решение, така или иначе, е невъзможно заради "гигантската кражба вътре".

Йордан Цонев бе категоричен, че действията на ДПС са били в посока транспониране на европейската директива в българското законодателство, която позволява да има органи по преструктурирането на такива банки, да има инструменти по преструктурирането. "ДПС е за бърз достъп на вложителите до спестяванията им в гарантирания им размер. От началото на кризата се говори за тази банка като банка на властта, поради тази причина партията иска да се разкрият ВИП кредитополучателите. Този модел не бива повече да се повтаря, този модел е престъпен", заяви Цонев.

По думите му такъв удар на банковата система не е нанасян от началото на прехода. „2,5 милиарда долара е обезценката на спестяванията на хората през 1997 година в 17 банки, а сега имаме 5,5 милиарда лева. Това е тежък икономически и финансов удар”, подчерта той. "Това е моделът "Кой", дайте да го разплетем", призова депутатът от ДПС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2014 в 22:54

крадеца вика дръжте крадеца

01.11 2014 в 18:10

още за Мантата
http://bio-astrology.com/portfolio-item/jordan-tsonev/

01.11 2014 в 14:31

За Хелоуин Пеевски е маскиран като борец срещу модела ‪#‎КОЙ‬ - такъв коментар се появи във Фейсбук след мижавия протест пред парламента, организиран от “Протестна мрежа” в петък.
Протестът беше от стотина души, като на площада се появи още една група протестиращи - вложителите в КТБ.

Такова слабо присъствие показва няколко неща. Първо, става очевидно, че протестите от миналото лято до голяма степен са били в подкрепа на Бойко Борисов - поне значителната част от протестиращите са предпочитали той да се върне на власт. Сега нямат мотив да протестират. Увещанията на участници в миналогодишните протести, че не искали да се връща Борисов се оказаха наивни.

Проповядваната идеологема “моделът Кой” е неясна и не може да събере много хора под знамената. Колкото и да я повтарят хора от “Протестна мрежа” и др., това е абстракция, вместо конкретни имена.

По време на правителството на Орешарски имаше лозунги “мафия” и “боклуци”. Сега такива лозунги отсъстват. Макар да е очевидно, че понятиято “мафия” е по-близо до Бойко Борисов, отколкото до Орешарски.
Една ясна и конкретна идея може да обедини хора за някаква кауза. Зад “модела Кой” какво седи? То е нещо като числото Пи, някакво хипотетично задкулисие. Може ли да има митинг с плакати за числото Пи? Защо не го посочат конкретно? Примерно да посочат в каква комбинация, с кого е обвързан Пеевски сега. Вместо абстракцията “Кой” може да се посочи очевидно свързаният с Пеевски главен прокурор Цацаров, който пък е избран на този пост от Бойко Борисов (най-ясно заявено със знаменателната реплика “ти си го избра” от бившия градски прокурор). Може да се говори за ролята на Доган. Сътрудничеството между Борисов и Пеевски (зад когото седят ДПС и Доган) е абсолютно същото както по времето на управлението на Борисов.

В някои коментари в интернет се прокрадва идеята, че протестът в петък е казионна имитация на протест, колкото да се отбие номерът и да се покаже, че ето, нищо че ГЕРБ са на власт, ние пак ще протестираме срещу “Кой”.

На миналогодишните протести имаше добре нарисувани плакати и отпечатани фланелки на един страшен Орешарски, изобразен като череп. Такива с Борисов няма и не е имало. Очевидно го имат за по-малко страшен.

Протестът действително беше никакъв, без ентусиазъм. А в момента има повече основания за протест от миналото лято. Тогава бяха посрещани на нож мерки за нов външен дълг или кадрови назначения. Сега има не по-малко скандални назначения, беше организирана нахално пред очите на цялото общество банкова криза и се готви ограбването на активите на една банка, в парламента се договарят не по-малко скандални коалиции.

Впрочем, има време да се види ясно кой за какво се бори и “Кой” за какво служи.


*
Иван Бакалов

01.11 2014 в 14:00

Моделът #КОЙ е във твоята партия г-н Цонев и тежи 200 кг. Познат е още като "Свинята".

31.10 2014 в 23:24

Хайде глупаци, вървете на протест.

31.10 2014 в 16:53

Точно както убийците обичат "да помагат" на полицията да разследва.

31.10 2014 в 16:26

ЦОНЕВ,ИСКАМ ТЕ В ПАНДИЗА ЗАОБИКОЛЕН ОТ МАНАФИ ОТ МАЛЛАТА А ИМУЩЕСТВОТО ТИ КОНФИСКУВАНО И РАЗДАДЕНО НА БЕДНИТЕ.

31.10 2014 в 15:54

Този не е ли в затвора?

31.10 2014 в 15:29

Когато Цонев е притеснен, значи нещата може би отиват на добре.

31.10 2014 в 15:25

Моделът КОЙ иска да се самоопознае и саморазплете чрез Данчо Ментата.
Цонев утре сигурно ще се опита и да се хване сам за косата и да се извади от блатото.