Проекти за супер храни спечелиха гранта на Sustainable Lady Fund от Fibank на ''Арена на дамския бизнес''

OFFNews 07 юни 2024 в 14:19 1277 0

Спечелилите гранта на Фибанк

Снимка Fibank

Спечелилите гранта на Fibank

Първа инвестиционна банка продължава да затвърждава имиджа си на социално-отговорна институция, реализирайки програмата Smart Lady в подкрепа на жените предприемачи. За последните 6 години, чрез нея Fibank инвестира над 120 милиона лева в проекти на над 1100 дами със стартиращи бизнеси или вече съществуващи компании с амбиция за развитие.

Проектите „ЕХ, ЧЕ вкусно” на Ваня Баракова и „S3 – Super Simple Smoothie” на Мария Колева са големите победители в „Арена на дамския бизнес 2024”. Мащабният форум, подкрепян традиционно от Fibank, превърна „Интер експо център” в притегателен център за жени-визионери, представители на финансови институции и инвеститори. Ваня Баракова и мисията й да рестартира славата на българската райска ябълка като супер закуска, и Мария Колева, за която смутитата от лиофилизирани плодове и зеленчуци са бъдещето на здравословното хранене, спечелиха финансиране от Sustainable Lady Fund на Smart Lady - програмата за жени предприемачи на Fibank.

"Запазването на локалното биоразнообразие, стимулирането на местните бизнеси чрез потребление на продукти и услуги, и грижата за здравето са част от ДНК-то на Sustainable Lady Fund. За това проектите на Ваня Баракова и Мария Колева ще си поделят нашия грант от 10 000 лв. Дамите ще получат своите чекове на специална церемония в офиса на Fibank на 12 юни", обяви Илона Станева, директор Маркетинг и реклама в банката.

Тя бе част от журито, което връчи на „ЕХ, ЧЕ вкусно!” и „S3 – Super Simple Smoothie” съответно първа и втора награда. Третото място си поделиха социалния предприемач Мария Гинева (работилничка „Бисквитките”, чиито екип се състои от хора с увреждания) и Любов Кръстева, основател на Sparkroll – пространство за любители на кънките от всички възрасти.

Общо 20 възпитанички на Националната менторска програма „Менторите БГ” превзеха „Арена на дамския бизнес” в търсене на партньорства, клиенти и инвестиции в мечтите си. Изключително силно бяха застъпени проекти в сферата на IT технологиите, леката промишленост и креативните индустрии. Освен големите награди, бяха раздадени и доста ваучери под формата на услуги и менторски сесии в подкрепа на участничките. Водещ бе Виктория Караабова - Стоянова заедно с певеца - предприемач Кристо, който зарадва присъстващите и с музикално изпълнение.

В четиригодишната си история подкрепяната от Smart Lady програма „Менторите БГ” е създала общност от над 230 жени. В партньорство с Комисариата на бежанците към ООН тази година се включиха и три дами от Йемен, Афганистан и Украйна.

Sustainable Lady Fund е създаден от Първа инвестиционна банка през 2021 г. като част от Smart Lady с фокус върху иновативни проекти в сферата на устойчивия бизнес на българските жени предприемачи. Той дава възможност на стартъпи и проекти за интелигентни решения за борба с климатичните промени, замърсяването и опазването на природното богатство да спечелят менторски сесии и финансиране на дейността си. В последните две години фондът създава перспективи за развитие като част от стимулите за участие в „Арена на дамския бизнес”.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II