Природният газ поскъпна с още 10%

OFFNews 01 декември 2021 в 15:39 1006 0

Снимка Pixabay

Природният газ поскъпва отново през декември. Това става ясно от прессъобщение на КЕВР.

Цената на синьото гориво за декември е с около 10% по-висока от тази за предходния месец.

КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 декември 2021 г. в размер на 102,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) - рекордно висока за България цена. За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./MWh. Комисията е взела решението си след анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и изчисления съгласно ценовия модел, се казва още в съобщението.

От КЕВР уточняват: Увеличената цена на природния газ за декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември. Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25.11.2021 г. от страна на „Булгаргаз“ ЕАД прогнозираха, че цената на синьото гориво за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10.11.2021 г. Независимо от това, по данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа, съобщават още от КЕВР.

В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В решението на Комисията е приета предложената на 01.12.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.11.2021 г. и със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за ноември 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени, се казва още в съобщението на регулатора.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови