Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Приключенията на биткойна в Русия. Путин одобри законопроект за забрана на разплащанията в криптовалути

Красимир Крумов 18 юли 2022 в 11:54 7027 3

Владимир Путин

Снимка РИА Новости

Владимир Путин одобри законопроекта за забрана на разплащанията в крипто валути.

Руският президент Владимир Путин е одобрил в петък законопроект, според който се забранят плащанията в цифрови валути на цялата територия на Руската федерация, съобщи специализираният сайт Cryptopodcast. Решението идва след продължителни дебати между федералните власти и Централната банка на РФ за изработване на национална политика по отношение на криптовалутите.

Забраната се въвежда със законопроект № 138674-8 за промяна на чл. 5.1 от Федералния закон за банките и банковата дейност. Ако се съди по документооборота на руския парламент проектът е внесен в Думата на 7 юни и е резултат от дискусиите, започнали в началото на годината за бъдещето на цифровите разплащания в страната. С измененията се забранява използването на дигитални финансови активи (DFA) и дигитални права на ползване (DPR) като платежно средство в Русия.

През януари т. г. Централната банка предложи пълна забрана на крипто инструменти за разплащания, търговия или инвестиционни цели. Подписаният от Путин проект обаче не е съобразен с искането на банката, а е прието предложението на финансовото министерство, направено месец след това на ЦБ.

В своя вариант за политика спрямо криптовалутите финансовото ведомство е предложило те да бъдат допуснати като инвестиционен инструмент, а да бъдат забранени само за финансови операции. Криптоинвестициите включват притежаването на Bitcoin, Ethereum и други цифрови активи. Ако се съди по варианта, подписан от Владимир Путин, прието е предложението на Министерството на финансите. Копие от него вече е публикуван в сайта на Държавната дума. Според него „се забранява използването на крипто инструменти за заплащане на стоки, на предоставени услуги и за свършена работа или всякаква друга форма на парична компенсация.“ Според анализатори, по този начин Путин иска да накара заможните руснаци, свикнали с покупки в чужедстранни сайтове, да харчат богатството си в Русия, за руски стоки и в руска валута.

След нахлуването на Русия в Украйна икономическите анализатори, занимаващи се с криптовалутите, се фокусираха върху Русия в светлината на наложените от Запада санкции. Компании като Coinbase и Binance ограничиха достъпа на руснаци до своите платформи в унисон с наложените от САЩ и ЕС санкции. Считаше се, че Путин подкрепя добива на биткойни в Русия, а основание за такова твърдение послужи коментар на руския президент, че Русия има предимства пред много други страни, които копаят биткойни заради изобилието на електричество и наличието на професионалисти, които могат да управляват ефективно операциите по копаене на биткойни.

Друга тема на спекулации беше възможността Русия изцяло да се обърне към цифровите валути в опит да избегне икономическите санкции. Вместо това Кремъл се насочи към укрепване на националната си валута и създаването на цифрова рубла, припомня Cryptopodcast. Месец след войната беше актуално предположението, че Русия може да започне да приема плащане за доставките на газ в биткойни. Държавната дума обсъждаше такава възможност като опция за „приятелски“ страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

2

Ран Босилек

18.07 2022 в 13:35

от 70000 на 30000 падна БК.

2051

1

Propaganda

18.07 2022 в 12:17

Тъпи руски маймуни.

Лилипуткин го боли, че няма контрол или не може да им спретне държавно обвинение.

А всеки с 2 гънки мозък точно сега би инвестирал в Крипто.