Портних няма да обжалва строителните разрешения за "Южен поток"

Ивайло Анев 08 август 2014 в 17:44 2811 20

Кметът на Варна Иван Портних няма да обжалва строителните разрешения за газопровода "Южен поток".

"Нека правителството направи така, че да се спазва европейското законодателство, за да могат и България и Варна да извлекат максимална полза при евентуалната реализация на проекта "Южен поток". Това е национален въпрос", заявява градоначалникът в отговор на призивите да обжалва разрешенията, дадени от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Припомняме, че днес наследничката й на поста Илияна Цанова обясни, че разрешителното може да бъде спряно, само ако общини или неправителствени организации го обжалват пред съда.

Бившият говорител на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че днес ще внесе жалба до Върховния административен съд. Той прикани градоначалника на Варна да стори същото.

Отказът на Портних да обжалва разрешенията вероятно е заради Подробният устройствен план за изграждането на съоръженията на газопровода "Южен поток", който прие Общинският съвет на Варна на 13 януари. Общинарите взеха решението за одобряване на Плана с 36 гласа "за" и 2 "против". Той включваше парцелирани планове за трасето му, техническа инфраструктура, строителството на компресорната станция "Варна", както и на Приемен терминал "Паша дере".

След успешното гласуване на Подробния устройствен план в общинския съвет на Варна, градът стана първият у нас, който на практика одобри изграждането на елемент от газопровода "Южен поток" на българска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!