Ексклузивно България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

Поискаха оставките на регионалния министър и на АПИ заради спрения търг за "Струма"

OFFNews Последна промяна на 07 април 2017 в 13:16 3258 0

Камарата на строителите в България изразява огромно безпокойство за увеличаващата се опасност да не бъдат приключени строителните дейности и цялостното завършване на АМ „Струма“.

Както OFFNews първи съобщи вчера, търгът за най-големият тунел на Струма - "Железница", беше спрян заради кражба на документация от един от външните оценители на търга - Стефан Гайтанджиев. Който дори е арестуван и по-късно освободен от ДАНС, тъй като папката с документите на един от участниците в търга е била намерена в дома му. 

Какви са причините Гайтанджиев да открадне папката все още не е ясно, по случая тече разследване. Факт е обаче, че процедурата е опорочена и заради това търгът за най-големия тунел у нас, пропадна. Обществената поръчка за изграждането му е 250 милиона лева, а това е едно от най-големите строителни намерения и инвестиции. Заради спрения търг обаче България може да загуби парите за цялата магистрала, тъй като не може да спази сроковете. 

Именно това пишат в отворено писмо днес и строителите: 

"Трябва да отбележим огромния риск, пред който е поставена нашата държава – загубването на два милиарда лева от фондовете на Европейския съюз, които няма да се влеят в българската икономика и биха довели до безработица на голяма част от сто и деветдесетте хиляди служители и работници, които са членове на Камарата и работят в строителния бранш. Това води и до влошаване на имиджа на България в лицето на нейните институции, ангажирани с управлението на евросредства.

Във връзка с това призоваваме министърът на регионалното развитие и благоустройството господин Спас Попниколов и отговорните членове на Агенция „Пътна инфраструктура“ да подадат оставка. Вярваме, че това ще е една реална стъпка в посока повишаване на доверието на обществото към държавните институции. Обръщаме се към правителството на Република България за бърза и компетентна намеса в посока подбор и назначаване на специалисти с висок професионален опит и морал, за да може в малкото оставащо време до края на програмния период 2014 – 2020 г. натрупаните закъснения да бъдат компенсирани. В случай че отговорните за създадената ситуация лица не се съобразят с призива ни за оставка, очакваме от правителството да направи решителна намеса за промени с цел да се гарантират спокойствието и предвидимостта в бранша.

Настояваме новосформираният кабинет да положи необходимите усилия за увеличаване на административния капацитет на всички институции, ангажирани с управлението и усвояването на обществени средства, и да гарантира върховенството на закона в Република България. Изразявайки своята готовност да съдейства с експертни ресурси за под- помагане на процедурите по подготвяне и възлагане на обществени поръчки, Камарата на строителите в България декларира, че ще бъде последователна в политиката си за защита на интересите на своите членове. "

Към исканите оставки се присъедини и бившият регионален министър Лиляна Павлова, която написа във Фейсбук: "Напълно подкрепям становището на Камарата на строителите, изразено в тяхната декларация днес. Имиджът на пътната агенция, граден с години бе компрометиран. Трябва да бъде поета отговорност за това. Оставките на УС на АПИ и на служебния министър са единственият морален ход".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови