ДАНС арестува шеф от времето на тройната коалиция за кражбата на папката от АПИ

1 милиард лева от Европа за магистрала „Струма“ висят на косъм

Антония Чорева 06 април 2017 в 13:57 22587 8

ДАНС е арестувала Стефан Гайтанджиев за открадната папка от АПИ, заради което бе спрян търгът за изграждане на най-големия тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, научи OFFNews.

Търгът за най-големия и скъп строителен обект бе спрян изненадващо, в момент, в който процедурата приключваше и предстояха строителните работи. Обществената поръчка за „Железница“ е на стойност 250 милиона лева. А от АПИ казаха, че спират търга заради дребни нарушения (мотивите за спирането може да прочетете тук).

Оказва се обаче, че истината е друга. От стаята, в която се държат документите на участниците в търга изчезва папка – в нея е техническото предложение на един от участниците в процедурата.
Условията на съхранение на документите са изключително строги. В стаята с документите не може да влиза никога само, което и да е лице.

Именно заради това в открадване се подозира вътрешен човек от АПИ. След разследване ДАНС стига до Стефан Гайтанджиев, който е външен оценител на участниците в търга. Гайтанджиев е бил главен секретар на дирекция в АПИ по времето на управлението на тройната коалиция, именно когато на България са й спрени всички европейски пари за пътища заради далаверата Батко и Братко.

Гайтанджиев заема мястото на служебния министър Спас Попниколов, който е бил оценител на търга за тунел „Железница“ на Струма. Когато встъпва в длъжност, той си прави отвод и на негово място идва Стефан Гайтанджиев.

Гайтанджиев е арестуван за 24 часа, след като в дома му е намерена изчезналата папка, разкриха източници на OFFNews. Именно заради опорочената процедура търгът за тунела на Струма е спрян. А Гайтанджиев е освободен с мярка подписка.

Какви са целите папката да бъде открадната не се знае. Те може да са от желание за покровителстване на определена фирма или обратното – компрометиране на фирмата. Няма информация коя е фирмата-участник в търга, чиято папка е открадната.

Друга причина за открадване на папката може да е желание търгът да бъде опорочен и спрян.

Търгът за най-големия строителен обект – тунел „Железница“, трябваше да приключи до началото на април.

Заради опорочената процедура обаче АПИ спира търга. Вариантите сега са или решението за спиране на процедурата да се обжалва или да се възобнови и да бъде обявена наново, което ще допринесе до голямо забавяне и риск от изгубване на европейските пари за строеж на магистрала "Струма".

„Официалните мотиви, които АПИ е посочило за спиране на търга са смешни“, коментира бившият строителен министър на ГЕРБ Лиляна Павлова. По думите й сега обществената поръчка за тунела на Струма, както и цялото изграждане на магистралата са под въпрос.

А България може да загуби освен 250-те милиона лева за тунел "Железница", и 1 милиард лева от Европа за строеж на „Струма“ заради забавяне на процедурите.

Говорителят на главния прокорур Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, потвърди за OFFNews, че Гайтанджиев наистина е бил арестуван, а в дома му са намерени документите.

Акцията се е провела в петък, той е бил арестуван в събота и в момента е освободен с мярка "подписка". Срещу лицето се води досъдебно производство под наблюдение на Софийска районна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

8

Nik68

09.04 2017 в 18:22

Саботажа е срещу служебното правителство. КОето сменя служител за да вкара Гайтанджиев, а той направо се олял милия. Интересно на какво е разчитал.

12020

7

Димитър Костов

07.04 2017 в 11:27

Това прилича на саботаж. Така се възпрепятства влизането в България на около 1 млрд. лева

16008

6

Nik68

07.04 2017 в 08:53

Нека хората да знаят каква я вършат хората на Президента Радев. Смениха сума народ за да бъдели лоялни - ако това им е лоялността - да ти имам и президента на промяната.

42249

4

Denis Rizanov

06.04 2017 в 18:33

Българската Анна Чапман...

42249

3

Denis Rizanov

06.04 2017 в 18:32

4 правителства на бойчето и плевелниев и да не разберат какъв СКРИТ ВРАГ СА ИМАЛИ в редиците си...
Още от времето на тройната коалиция, малко след войната или не, малко след априлския пленум.
)))))