Плащаме реакторите за АЕЦ "Белене" още тази седмица

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2016 в 12:57 5028 0

Премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова вчера разбрали за интереса на Китай към проекта за АЕЦ „Белене“. Това съобщи министър Петкова пред БНТ.

По думите й на срещата е заявена позицията на българската страна, че втора атомна ще има само, ако централата бъде изградена изцяло на пазарна основа.

„Проектът трябва да е без държавни гаранции, без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия и с много силното присъствие на стратегическия инвеститор“, заяви Петкова.

Според нея китайците приемали условията на правителството.

„От страна на представителите на компанията беше заявено, че те са склонни и биха желали да се обсъжда този вариант при условията, които ние поставихме“, поясни тя.

Според нея оттук нататък предстоят допълнителни разговори.

„Най-важното, което предстои да се случи в рамките на следващите няколко дни е на първо място НЕК да плати своето задължение към „Атомстройекспорт“ по решението на международният арбитраж. Това плащане ще се извърши до края на тази седмица“, заяви Петкова.

Според споразумението между „Атомстройекспорт“ и НЕК, ако НЕК издължи своето задължение до 15 декември, то „Атомстройекспорт“ се отказва от всички лихви, които се дължат от датата на излизане на решението.

„На практика ще ни бъдат опростени лихви от 23,8 млн. евро. В преговорите, които проведохме с „Атомстройекспорт“ и с „Росатом“ ние много ясно дадохме да се разбере, че всъщност плащането ще бъде извършено едва когато ние имаме яснота и видим на практика произведеното оборудване“, заяви тя.

Петкова добави, че вече втора седмица експерти от НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ са в Руската федерация и правят инспекция във всеки един от заводите, в които се намира оборудването за АЕЦ „Белене“. Тя подчерта, че оборудването е там, произведено е, и в момента се инспектира.