Пламен Димитров, КНСБ: 44 хиляди са новорегистрираните безработни от 13 март досега

OFFNews 06 април 2020 в 19:41 4266 0

44 хиляди души са новорегистрираните безработни у нас от началото на извънредното положение на 13 март, заяви в предаването "Лице в лице" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Заради икономическата криза, до която доведе COVID-19, безработицата в България достигна 8%", добави Димитров.

По думите му пред бюрата по труда се вият опашки от хора, стоящи през два метра един от друг.

„Хубавата новина е, че когато тези хора са се осигурявали, могат да получат поне 60% от заплатата си. За съжаление не всички имат този шанс“, коментира лидерът на КНСБ. 

Синдикатът предлага мерки, за които ще разговаря с премиера, финансовия министър и вицепремиера Томислав Дончев.

Едно от предложенията е да се увеличи минималното обезщетение за безработица, което в момента е 9 лева на ден - по-малко от 200 лв на месец.

За тези, които нямат достъп до обезщетение за безработица, все пак да се регистрират в бюрата по труда, съветват от КНСБ. Едно от предложенията е, ако тези хора докажат, че са работили и получавали заплата, да получат ваучери за храна в размер на поне 60% от минималната заплата.

Трябва да се предвиди мярка и за над 200 хиляди души, които се самоосигуряват, категоричен е Димитров, както и помощ за майките, останали без работа. "За майките трябва да има допълнителни мерки, които в момента не виждаме и към тях трябва да има доход и допълнителен отпуск - това, което отдавна направиха много други държави", заяви синдикатът. 

"Борим сивата икономика от доста време, но сега в момента не е време за това. Трябва да подпомогнем хората без доходи за няколко месеца, не за цяла година - да имат поне доход за храна", категоричен е той. 

По думите му в момента в неплатен отпуск са 15-20% от всички заети. 

"Трябва да погледнем след месец май какво се случва с икономиката, с предприятията и др. За всички засегнати трябва да се направи един нов пакет от мерки, за който трябват пари. 10 млрд. лв таван на дълга трябва да бъде гласуван, защото ще има нужда от нови милиарди, за да си стъпим на краката", коментира още Пламен Димитров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!