Петролът е най-евтин от 5 месеца насам

OFFNews 05 май 2017 в 10:33 4456 3

Цените на петрола удариха 5-месечно дъно като според анализаторите това се дължи на комбинация от няколко фактора, пише Индипендънт.

От една страна американското производство на суров петрол процъфтява, организацията на страните производителки ОПЕК няма желание за намаляване на добива, а в същото време цените на металите са под натиск и също падат стремглаво заради забавянето на китайската икономика.

Като цяло ситуацията на пазара не е в подкрепа на цените на суровините заради очакванията за забавяне не само на китайската, но и на американската икономика. Очакванията са те да продължат да по пътя надолу заради недостатъчното търсене. Това е и причината някои анализатори да съветват инвеститорите в суровини да продават при сегашните нива.

Пазарната ситуация е различна и заради изчерпването на ефекта от намаляването на добива на ОПЕК през декември. Сега държавите от картела не са склонни на допълнителна редукция. 

В същото време добивът на суров петрол в САЩ се е повишил с повече от 10% от средата на 2016 г. до 9,3 млн. барела на ден, а подобни нива вече са съвсем близо до количествата на най-големите производители - Русия и Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови