Shell призна участие в корупционна сделка за петролно поле в Нигерия

OFFNews 11 април 2017 в 13:21 3255 2

Shell преговарялa с осъден за пране на пари бивш министър на петрола при сключването на сделката за достъп до огромно петролно поле в Нигерия.

Признанието идва след публикуването на имейли, от които стана ясно, че Shell е преговаряла с ексминистъра Дан Етете.

Shell и италианска петролна компания ENI са платили 1,3 млрд. долара на нигерийското правителство за достъп до петролното поле.

Според разследващите фирма "Малабу", контролирана от Етете, е получила 1,1 млрд. долара, като 466 млн. долара са били предадени на тогавашния президент Гудлък Джонатан и на членовете на неговото правителство.

Етете създал "Малабу" преди сделката, като използвал фалшиво име. При сключването на сделката с Shell Дан Етете вече е бил осъден от френски съд за пране на пари по друго дело. 

Досега от Shell твърдяха, че са платили само на нигерийското правителство, като сумата е отишла за уреждане на дългогодишния правен спор за собствеността на петролното поле.

Говорител на Shell обаче призна днес, че компанията все пак е преговаряла и с Етете.

В рамките на няколко години компанията направи многократни опити да разбере кой е собственикът на "Малабу" и каква е точната роля на Етете. В течение на времето стана ясно, че Етете участва в "Малабу" и единственият начин за разрешаване на проблема е договаряне с Етете и "Малабу", независимо дали ни харесва, или не, обявиха от Shell.

Компанията реши да направи изявлението, след като две антикорупционни организции публикуваха имейли, които показват, че представители на Shell са преговаряли с Етете една година преди финализирането на сделката. Един от имейлите е препратен до тогавашния изпълнителен директор на Shell Питър Восър, което показва, че той е бил наясно с участието на Етете в сделката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

11.04 2017 в 17:05

Не може да бъде! Частните компании не ползват корупционни практики. Това е възможно само в държавни предприятия. Каролев ми го каза.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки