Основателят на еднорога Payhawk с тежки критики към управлението на ГЕРБ

Днес в компанията за над 1 милиард долара е неработен ден. Ще са на митинга в подкрепа на правителството на Кирил Петков

OFFNews 22 юни 2022 в 12:15 19148 4

Payhawk
Христо Борисов, един от основателите на Payhawk.

Единствената българска компания еднорог Payhawk обяви почивен ден за служителите си днес и довечера ще се включи в митинга в подкрепа на правителството на Кирил Петков пред Народното събрание. Това стана ясно от публикация във фейсбук на един от основателите на дружеството Христо Борисов.

"Еднорози" се наричат стартиращите компании, чиято пазарна стойност достигне над 1 милиард долара.

Вчера успехът на Payhawk стана повод за спор между министъра на иновациите Даниел Лорер и Радомир Чолаков от ГЕРБ. Двамата се скараха по въпроса за това дали е бил възможен български еднорог по време на управлението на  партията на Бойко Борисов.

Герберът Чолаков разкритикува  Лорер за думите му, че част от признаците за промяна в икономическата ситуация в България е фактът, че се появи първият български "еднорог". Според него компанията е регистрирана през 2018 г., когато на власт бе третото правителство на ГЕРБ.

"Никой не им е пречил, момчетата са работили, правили са софтуер, развивали са се и в момента тяхната стойност е 1 млрд. долара. Този милиард си е техен, държавата няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им", обяви Чолаков.

Основателите на Payhawk са Христо Борисов, Константин Дженгозов и Бойко Караджов.

Ето какво написа късно снощи в социалната мрежа Христо Борисов по повод парламентарния дебат, в който бе намесено името на дружеството:

Утре в Payhawk ще е неработен ден.

Днес от трибуната на народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че компанията е създадена през 2018-та по времето на тяхното управление и можело да се случват компании на стойност $1 млрд. без никой да им пречи. Но не знае, че:

Чакахме с месеци през 2018-та, за да има търговски регистър и да получим първата инвестиция.

Над 60 инвеститора отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип.

15 дни преди да фалираме през 2019-та успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират.

Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България.

550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма.

Но въпреки това:

Върнахме десетки хора обратно в България, за да работят в родината си. Много не отидоха в чужбина, за да работят тук.

Във всеки един от офисите ни в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия работят българи.

Плащаме милиони за заплати и осигуровки в България и 70% от компанията е базирана тук.

Всеки нов служител от чужбина прекарва 2 седмици обучение в България. Цялата компания се събира два пъти на българското черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг.

Вече инвеститори от цял свят идват на крак в България, защото знаят, че в България се работи здраво и иновации се случват въпреки средата.

Утре ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници. Да се говори с омраза, враждебност, цинизъм е похват от едно друго време, но не и днес. Не и в моята България.

P.S. Уважаеми народен представител г-н Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

22.06 2022 в 14:03

Сашкее къде си сега да обясниш как всъщност герберастите сте супер управници и сте най-преуспели, а тези тук жълтопаветни умно красиви младежи им плащат Сорос и Мустафа :D

1767

3

fiki

22.06 2022 в 13:02

та ето това драги антивакси и изрожденци се опитваме да оправим, основата, другото след това, а не отзад напред и постоянно да се чудим защо буксуваме нонстоп

14469

2

случайно прочетох

22.06 2022 в 12:48

Браво на младежа!

"P.S. Уважаеми народен представител г-н Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари."

4038

1

Moirae

22.06 2022 в 12:20

"Герберите" са пълни демагози.