ОПЕК не бърза с исканото от Иран петролно ембарго срещу Израел

OFFNews 18 октомври 2023 в 19:41 2334 0

ОПЕК

Снимка Интернет

Засега ОПЕК не смята да наложи ембарго върху петрола за Израел, защото времената са други.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) не планира да проведе извънредно заседание или да предприеме незабавни действия, след като иранският външен министър призова членките на Организацията за ислямско сътрудничество (OIC) да наложат петролно ембарго и други санкции на Израел. Това съобщиха четири източника от картела пред Ройтерс.

Иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан призова днес членките на организацията да наложат петролно ембарго и други санкции на Израел и да отзоват всички посланици на Тел Авив.

Четири източници от ОПЕК, която произвежда една трета от световния петрол и включва няколко мюсюлмански страни, сред които и Иран, заявиха, че картелът не планира незабавни действия или извънредно заседание в светлината на коментарите на Техеран.

"Ние не сме политическа организация", обяви един от източниците, цитиран от БТА.

Генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Залива Джасим ал Бадауи каза ден по-рано в отговор на въпрос дали арабските страни трябва да намалят петролното производство като ответна мярка срещу израелските действия в Газа, че съветът има ангажимента да гарантира енергийната сигурност и не може да използва петрола като оръжие.

"Съветът за сътрудничество в Залива работи като лоялен партньор с международната общност в качеството си на износител на петрол и не можем по никакъв начин да използваме петрола като оръжие", коментира той.

През 1973 г. арабски производители на петрол начело със Саудитска Арабия наложиха петролна ембарго на западни поддръжници на Израел във войната му с Египет, сред които Канада, Япония, Нидерландия, Великобритания и САЩ.

В резултат на това цените на петрола скочиха, но в дългосрочен план кризата доведе до развитието на нови петролни провинции извън Близкия изток като Северно море и дълбоководни находища, като междувременно насърчи разработването на алтернативни източници на енергия.

Докато тогава западните страни бяха основните купувачи на суров петрол, произведен в арабски страни, то сега Азия е основният купувач на суровия петрол на страните от ОПЕК.

"Геополитическата обстановка е различна, отколкото беше преди 50 г.", каза друг източник от картела, коментирайки защо евентуално ембарго не е на дневен ред.

В саудитския град Джеда се провежда извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество, на която се обсъжда израелско-палестинския конфликт, след като взривът в болница в Газа късно снощи уби голям брой палестинци.

Амирабдолахиан призова също за сформирането на екип от ислямски адвокати, които да документират потенциални военни престъпления, извършени от Израел в Газа. Иран няма дипломатически отношения с Израел.

Преди взрива в болницата във вторник здравните власти в Газа обявиха, че поне 3000 души са загубили живота си по време на 11-дневните израелски бомбардировки, след като въоръжени бойци на "Хамас" атакуваха села и военни бази в Южен Израел на 7 октомври и убиха 1400 души, а около 200 бяха взети за заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика