Новият шеф на КЕВР: Ще направим всичко възможно токът да не поскъпне

OFFNews 14 април 2015 в 09:19 2089 1

Иван Иванов, шеф на КЕВР

Дали ще поскъпне токът до края на годината ще реши целият състав на КЕВР в края на юни, но ще положим усилия да няма поскъпване.

Това обяви в интервю за БНТ новият шеф на енергийния регулатор Иван Иванов. Днес е и първото открито заседание на КЕВР в най-новия му състав, който беше гласуван в парламента.

"Тази цел (токът да не поскъпне) е осъществима, ако всички набелязани действия по реформа в енергетиката бъдат проведени. Някои от тях вече започнаха - с промените в Закона за енергетиката ще бъде ограничено изкупуването на неефективна електроенергия от заводските централи и топлофикационните централи. Само от тях минала година НЕК натрупа 231 млн. лв. дефицит. Втората мярка беше подписаното споразумение с американските централи - спестява на НЕК 100 млн. лв. годишно", коментира шефът на КЕВР.

"В края на юни ние действително ще покажем пред хората едно отговорно отношение в защита на обществения интерес. Общественият интерес означава да се защитава, както интересът на потребителите, така и интересът на целия сектор енергетика", коментира Иванов.

Според него повишаването цената на тока не е ключовият фактор за решаване на проблемите в енергетиката и българските граждани не са виновни за огромния дефицит в НЕК. Виновни били нереализирани, икономически необосновани и необезпечени мега проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови