Нов управител сменя Иван Искров в БНБ до края на април

Преговаря се с двама българи, работещи в МВФ - Димитър Радев и Николай Георгиев

Нели Чолашка Последна промяна на 27 март 2015 в 11:55 4891 3

Владислав Горанов

До края на април най-вероятно ще има нов управител на БНБ, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Двама български финансисти, които в момента работят за Международния валутен фонд (МВФ) - Димитър Радев и Николай Георгиев, са сред хората, с които се водят преговори да поемат управлението на БНБ, призна той.

За преговорите с Радев и Георгиев съобщи вчера "24 часа". И двамата са добър вариант, има водени разговори с тези хора, каза финансовият министър.

Димитър Радев е бил зам. -министър на финансите, отговарящ за управлението на държавния бюджет и държавните разходи (1992-2001). В момента е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.

Николай Георгиев също е бил зам.-финансов министър по времето на правителството "Костов". В момента е ръководител на мисията на МВФ за Украйна от юни 2013 г.

Настоящият управител на БНБ Иван Искров обяви, че ще се оттегли, ако управляващите му намерят наследник. Парламентът не може да го освободи, преди да му изтече мандата, ако сам не се откаже от поста.

Горанов обясни, че държавата не разполага с много подготвени хора за този пост. Той уточни, че кандидатурата за нов управител на Централната банка ще бъде съгласувана с партиите, подкрепящи правителството. Той е готов да я обсъди и с опозицията.

По думите на финансовия министър за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно там да работят професионалисти, които да не допускат повече неблагоприятни събития във финансовата система.

Относно казуса "КТБ" той обяви, че днес тече приемо-предаване между квесторите и синдиците в КТБ.

По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов, зам. -главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици - Лазар Илиев и Росен Ангелчев, и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха в КТБ.

Кабинетът е поставил задачи на синдиците много бързо да започнат отменителните искове срещу всички сделки, за които има съмнения, че увреждат масата на несъстоятелността на КТБ и сделки, които нарушават принципа на равнопоставеност между кредитори, каза още финансовият министър.

Той обясни още, че въпросното нарушаване на принципа на кредиторите е нарушаване и на принципа на финансовата стабилност.

Относно това дали държавата ще проверява произхода на парите, с които новият инвеститор купува „Виваком" и „Дунарит", министърът попита: „Как да провериш едно евро като произход, при положение, че би могъл да го получиш на гарата в Брюксел като дарение от някого".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.04 2015 в 18:56

На този не му ли бе малка заплатата? И каква му е автобиографията, за да стане министър? Завършил в Харвард, специализирал в Оксфорд?

27.03 2015 в 13:20

Какво значи, че се преговаряло?! Съвсем ли няма конкурси в тази държава? След царските юпита и хер Флик, митът за хиперкадърните българи, работещи в чужбина би трябвало отдавна да се е развенчал, си мисля.

27.03 2015 в 13:16

"По-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов, зам. -главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици - Лазар Илиев и Росен Ангелчев, и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха в КТБ."

Някой може ли да обясни какво правят първите трима в тази процедура? Недоумявам!? Поредната PR акция на боко.
Ооооо! Участват в кампанията “Месец на театъра”, организирана от Театър “Българска армия”, Театър “София” и Малък Градски Театър “Зад канала”. Смешници!!!